Thursday, November 15, 2012

Pauw en Witteman "Rauwer" met Francis Kenter, Tom Watkins en Anneloek Sollart


Gisteravond waren Francis Kenter, haar zoon Tom Watkins en documentaire maakster Anneloek Sollart te zien in het programma van Paul en Witteman n.a.v. de nieuwe documentaire Rawer (in het Nederlands Rauwer), die vandaag op de IDFA 2012 in premiere gaat. Hierbij het interview van Paul en Witteman.

Beschrijving Paul en Witteman:
Francis Kenter en haar zoon eten alleen maar rauw voedsel. Dit zogeheten 'raw food-dieet' is volgens Francis de gezondste manier van leven. Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek Sollart hier de documentaire RAUW over. Hierin filmde ze Francis en Tom en hun manier van leven. Dat zorgde voor heftige reacties, onder meer in een uitzending van de Wereld Draait Door. 
Ondervoeding
Ondanks de felle reacties, schrijft moeder Francis haar zoon nog steeds rauw voedsel voor. Ondertussen is Tom onderzocht door een kinderarts en zij constateert ernstige ondervoeding bij hem. Ze doet aangifte van kindermishandeling. Regisseur Sollart maakte hier over de vervolgdocumentaire RAUWER. 
Volgens de kinderarts zal Tom zonder bijvoeding 12 tot 15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten. Francis moet met Tom voor de rechter verschijnen en er wordt haar aangeraden het voedingspatroon aan te passen. Maar daar wil Francis niets van weten.

Première
RAUWER gaat op 15 november  in première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en is geselecteerd voor Idfa Competition for Dutch Documentary.

RawFood.nl (met de bijbehorende blog RauweVoeding.nl) adviseert een gevarieerder eetpatroon dan in de trailer van Rauwer en de uitzending van Paul en Witteman gesuggereerd wordt. Zie voor meer informatie www.RawFood.nl.

Rawer of Rauwer – Francis Kenter en Tom Watkins, Anneloek Sollart, IDFA 2012


Rawer of Rauwer – Francis Kenter en Tom Watkins, Anneloek Sollart, IDFA 2012


Deze week en volgende week wordt de nieuwe documentaire van Anneloek Sollart “Rawer” (in het Nederlands “Rauwer”) vertoond op de IDFA. Op maandag 17 december is de film op televisie te zien, om 22:55 uur op Nederland 2. Rauwer is het vervolg op de srpaakmakende documentaire Rauw uit 2008. Hieronder de samenvatting van de inhoud van de nieuwe documentaire.

Samenvatting

Meewerken aan een documentaire kan heftige gevolgen hebben, zo ondervonden Tom en zijn moeder Francis. Rawer begint met afwisselend fragmenten uit voorganger Raw (2008) en het veelbekeken programma De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Ze voedt Tom sinds zijn vijfde namelijk op met rauw eten (ook zuivel, vis, vlees of eieren zijn uit den boze) en hij blijft achter in zijn groei. Klopt, zegt zij, dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt. Als ze vervolgens toezegt Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de rapen gaar. We zien hoe moeder en zoon steeds meer verstrikt raken in de netten van kinderrechters en Bureau Jeugdzorg. De verschillende rechtszittingen mochten gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. Ondertussen is Tom veertien en toch verzet hij zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem en hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

Gisteravond waren Francis Kenter, Tom Watkins en Anneloek Sollart op televisie in Paul en Witteman. Zie andere video op deze blog.