Wednesday, October 21, 2009

Afvallen met Raw Food, onder professionele begeleiding

Wil je graag op een gezonde, makkelijke en leuke manier afvallen, kijk dan eens op RawFood.nl. Het succesvolle programma Afvallen met Raw Food gaat volgende week weer van start. Inschrijven is vanaf nu mogelijk. We kunnen 12 mensen plaatsen, dus heb je interesse, wacht dan niet te lang.

Het programma bestaat uit vier telefonische bijeenkomsten op dinsdag van 12.30 tot 13.30 uur, 30 dagen elke dag een email met veel informatie over raw food en afvallen en lekkere recepten en ondersteuning van elkaar via de email.

Wil je meer weten over dit leuke en succesvolle afvalprogramma, kijk dan snel op RawFood.nl.

P.S. Kun je niet op dinsdagmiddag, maar wel op maandag- of woensdagavond, stuur dan even een mailtje naar info@rawfood.nl. Bij voldoende belangstelling start er binnenkort ook een avondgroep.

Saturday, October 3, 2009

Raw voer voor honden - Raw for dogs - dierendag artikel

Mogelijk eet u zelf al enige tijd gedeeltelijk raw of bent u zich nog aan het oriënteren wat goede voeding voor u kan betekenen, in ieder geval bent u geïnteresseerd in voeding.
Maar hoe zit het met uw huisdieren, uw kat en uw hond.
Eten zij ook rauw of voert u hen een commercieel diervoeder?
Wist u dat het voeren van brokken aan onze katten en honden nog niet zo heel lang een feit is. Zo’n 40 jaar geleden had nog nooit iemand van brokken gehoord.

Honden zijn carnivoren en de kat is wel de meest ultieme carnivoor.
Dit betekent dat een hond grotendeels vlees eet. Hij eet ook wel wat bessen of een hapje gras maar levend in de natuur bestaat zijn dieet uit kleine of grote prooidieren.
Net als bij ons mensen is zijn spijsverteringskanaal nog bij lange na niet aangepast aan de huidige commerciële voeding. Dit is ook de oorzaak van veel gezondheids en mentale problemen.
Commercieel voer, brokken maar ook blikvoer, bestaat voor 50-60% uit graan. Dit graan is voorbewerkt (verhit) zodat de hond het kan verteren. Deze grote hoeveelheden graan in het voer zorgen dan ook voor grote hoeveelheden ontlasting.
De alvleesklier van honden en katten is absoluut niet gemaakt voor het produceren van zulke grote hoeveelheden insuline. Die insuline is echter wel nodig om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Schommelingen zorgen voor fysieke en gedragsmatige veranderingen.
Nog een belangrijk nadeel is dat de eiwitten die in het voer zitten verhit zijn, vaak onvoldoende aanwezig zijn en van inferieure kwaliteit zijn.
Je kunt dit ook terugzien aan het uiterlijk van de hond. De meeste honden zijn te zwaar en weinig gespierd terwijl een hond een atletisch figuur hoort te hebben.
Voor spieren heb je voldoende eiwitten nodig (en goede beweging).
Jammer genoeg zie je problemen vaak pas optreden na jarenlang verkeerde voeding en zelfs dan worden deze niet gerelateerd aan de voeding.
De meest voorkomende problemen zijn: bewegingsklachten, huidproblemen en gedragsproblemen zoals agressie en angst.

Maar het kan ook anders. U kunt uw hond ook rauwe voeding geven. Er zijn verschillende mogelijkheden.
De gemakkelijkste vorm is K.V.V., dit staat voor Kompleet Vers Vlees. In sommige varianten zit nog graan maar er zijn inmiddels merken op de markt die absoluut geen graan of rijst meer bevatten. Dit complete verse vlees is gemalen en diepgevroren. Vaak is er een kleine hoeveelheid groenten aan toegevoegd.
Wat bewerkelijker maar zeer de moeite waard is B.A.R.F.-en, dit staat voor Biological Appropiate Raw Food of Bones and Raw Food.
U geeft dan een bepaalde hoeveelheid orgaanvlees, spiervlees, vleesbotten of vis en groenten. Dit vlees wordt in hele stukken gevoerd zodat de hond er zelf aan kan scheuren en knagen. Dit is een groot voordeel want de hond is lekker met zijn eten bezig en dit bevredigt hem enorm.
Wel moet u erg gevarieerd voeren en opletten dat een hond per week de gewenste percentages van alles binnen krijgt.
De meest ultieme manier van voeren is Heel Prooidier. U voert uw hond dan een heel konijn compleet met ingewanden, huid en haar of een hele kip, eend of haas.
Voor kleine honden kun je dit hele prooidier ook in stukken geven, verdeeld over een week zodat hij toch alles binnenkrijgt.

Is dit alles ingewikkeld? Niet ingewikkelder dan het samenstellen van uw eigen voeding.
Het klinkt u misschien wat griezelig om de hond rauwe botten te geven. Het is echter de enige juiste manier. Gekookte of verhitte botten zijn enorm gevaarlijk omdat zij kunnen splinteren.
Wilt u beginnen met het voeren van vers vlees, start dan met een kipvleugeltje. Houd dit vast en laat de hond eraan knagen. Als dit goed gaat kunt u grotere stukken proberen. Natuurlijk kunt u ook starten met K.V.V.
Over het algemeen geldt dat een volwassen hond 2% van zijn lichaamsgewicht per dag moet eten.
Voor pups en opgroeiende hond geldt een percentage van 5 – 6%.
Wilt u eerst meer weten dan zijn er interessante websites over dit onderwerp.
http://www.barfplaats.nl/
http://www.voernatuurlijk.nl/

Wilt u liever een persoonlijk advies dan kunt u met mij contact opnemen.
Ook geven wij door het hele land lezingen over dit onderwerp.

Ik wens al uw huisdieren een gezonde dierendag.

Petra Driesen
Holistisch gedragstherapeut
http://www.hondenschoolpetradriesen.nl/