Wednesday, August 1, 2012

Fruit en noten ... zijn ze wel zo gezond?

Fruit en noten ... zijn ze wel zo gezond?

Als je net rauw gaat eten, is het vaak een zoektocht hoe je je buik goed vult met al dat rauwe spul. Een paar wortels of een salade is lekker, maar na een half uur lust je wel weer wat. Het wordt dan zoeken naar goed rauw eten. Ahhhh ….. fruit en rauwe noten mogen ook. Dat helpt, daar kun je je buik goed mee vullen. Veel fruit, veel zuidvruchten en veel noten ;-)

En inderdaad, de meeste raw foodies halen hun calorieën voornamelijk uit fruit of noten. Zo lukt het wel om 80 of 100% rauw te eten. Je denkt dat je dus heel goed bezig bent. Maar ….. is dit wel zo gezond?

Zoals je inmiddels vast wel weet, is alle suiker in onze westerse voeding een groot probleem. Het geeft niet alleen tandbederf, maar kan ook leiden tot o.a. hypoglycemie, diabetes en overgewicht.  Suikerverslaving komt veel meer voor dan je denkt.

Als mensen rauw gaan eten, zetten ze vaak dezelfde eetstijl voort die ze hadden. Ze verlangen nog steeds naar veel zoetigheid. Geen probleem natuurlijk, er is genoeg rauwe zoetigheid te vinden: zoet fruit, rauwe chocolade, gedroogde zuidvruchten, zoete smoothies en taart.

Of misschien doe je wel goed je best de suiker te vermijden. Dan kom je binnen de rauwe voeding al gauw uit op noten en zaden terecht als energie leveranciers. Best lekker en …. rauw. Maar toch ook niet ideaal voor je gezondheid. Ze zijn erg vet zijn en daardoor een extra belasting voor je lever.

“Help wat nu?” denk je misschien. “Wat moet ik dan?”  “Ik wil gezond eten.”

Naar mijn idee ben je in het begin het beste af met gedeeltelijk rauwe voeding. Gekookte granen en volkoren brood met daarbij een lekkere salades, kiemen, wilde planten, zeewier, zaden, sappen, smoothies of speciale raw food gerecht. Als je na een poosje meer lekkere recepten tot je beschikking hebt, wordt het steeds makkelijker gezond rauw te eten.
Ook als het je doel is om af te vallen met raw food, blijkt deze aanpak verreweg het succesvolst te zijn. Juist overgewicht gaat heel vaak samen met een wisselende bloedsuiker. Die in balans brengen, is meestal de sleutel waardoor eetbuien verdwijnen en eten weer echt leuk en lekker wordt.
Vind je deze informatie interessant en wil je hier meer over weten, dan is onderstaand programma misschien wat voor je. In dit programma gaan we veel verder op deze informatie in.

Op je gezondheid!

Annet

Kijk voor meer informatie op  21-daagse Raw Food Coaching Programma