Tuesday, August 12, 2008

Raw Food Kok Petra Heuveling in "Wie is de Chef?"

Afgelopen juli deed Petra Heuveling mee aan "Wie is de Chef" van RTL4?
Hierbij de aflevering waarin Petra "kookte". Ze geeft veel uitleg over raw food in dit filmpje.

http://www.rtl.nl/(vm=/huistuinkeuken/wieisdechef/home/)/system/video/html/components/huistuinkeuken/wieisdechef/miMedia/2008/week28/di18.Wie_Is_De_Chef_08-07-2008.xml

De recepten die Petra in dit filmpje maakt zijn:

Voorgerecht: Ananas-Komkommer Gazpacho

Ingrediënten:

2 komkommers, gepeld en in blokjes
1 grote ananas, grof gehakt
1 lente-ui, gehakt
1 el limoensap
1 tl Himalaya- of zeezout
1 handvol korianderblaadjes, plus een paar extra voor garnituur
3 el avocado olie of extra-virgin olijfolie
1 handvol fijngehakte ongebrande macadamianoten
Extra: blender

Bereiding:
Plaats 3/4 van de komkommer en de ananas, lente-ui, limoensap en zout in de blender en blend tot glad. Voeg de resterende ananas en komkommer toe, de koriander en 1,5 el van de olie. Pulseer de blender snel een paar keer – de gazpacho moet chunky blijven. Koel de soep of dien onmiddellijk op.

Voeg voor het opdienen de noten toe en roer om. Verdeel de soep over de kommen en drizzle met de resterende olie. Garneer met koriander.

Hoofdgerecht: Bloemkool Samosas met Bananentamarinde Saus en Mango Chutney

Ingrediënten:
voor de samosas:
400 ml vers, jong kokosvlees
300 ml vers kokoswater (of meer)
½ tl cayennepeper
½ tl Himalaya- of zeezout
voor de vulling
1 grote bloemkool, in roosjes
65 g ongebrande macadamianoten
200 ml gefilterd water
3 el garam masala
1 el gember, fijngehakt
Himalaya- of zeezout
zwarte peper uit de molen
200 ml verse of ontdooide bevroren doperwten
1 handvol korianderblaadjes, fijngesneden
1 kleine handvol muntblaadjes, fijngesneden
1 el olijfolie

voor de saus:
150 ml geweekte en gezeefde tamarindepulp (2 blokken à 227 g)
1 kleine banaan
4 el ahornsiroop
2 el shoyu
1 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl geraspte gember
1 kleine rode peper, ontpit
snufje Himalaya- of zeezout
voor de mango chutney
1 rijpe mango
1 el limoensap
½ el geraspte gember
½ lente-ui
snufje Himalaya- of zeezout
¼ handje korianderblaadjes
Extra: blender en keukenmachine

Bereiding:

Pureer alle ingrediënten in de blender tot helemaal glad en spreidt het beslag heel erg dun uit op Teflexvellen. Droog gedurende 2 – 4 uur op 115F, of tot de bovenkant droog is. Draai om, verwijder de Teflex en droog de onderkant nog ongeveer 15 – 30 min.

Knip of snijd in rechthoeken van ong. 8 bij 20 cm en houd ze warm in de dehydrator totdat ze gevuld kunnen worden. Doe voor de vulling de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en pulseer een paar keer tot kleine stukjes. Doe de noten, water, garam masala, chat masala en gember in de blender en pureer helemaal glad. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe vervolgens de bloemkool, doperwten en notenroom in een ondiepe glazen of aardewerken schaal en roer door elkaar. Plaats de schaal gedurende 2 uur op 115F in de dehydrator en roer af en toe om. Voeg de koriander vlak voor het vullen van de samosas hieraan toe. Pureer alle saus ingrediënten in de blender tot een gladde saus en stop alle ingrediënten voor de mango chutney in de keukenmachine en pulseer een paar keer om alles goed te mengen.

Leg een eetlepel van de bloemkoolvulling op de onderkant van een kokosnootvel en vouw de hoek diagonaal om, om een triangel te vormen. Vouw nog tweemaal om en maak het randje nat om de samosa dicht te plakken. Meng de muntblaadjes met de olie en bestrijk hiermee de samosas. Dien op met de chutney en de saus.

*Tamarindepulp koop je bij de toko. Als blok, vers uit de koeling, of gedroogd. Meestal bevat het nog de zaden. Week het blok 30 min in handwarm, zuiver water en druk het vervolgens door een metalen zeef. De achtergebleven vezels en zaden gooi je weg.

Nagerecht: Limoenmousse Taartje

Ingrediënten:
250 g ongebrande macadamianoten
125 g kokosrasp
1 el geraspte limoenschil
2 el limoensap
merg van een half vanillestokje
2 el agave nectar
10 druppels stevia extract
1 el macadamia- of andere notenolie
voor de limoenmousse
4 á 5 rijpe avocado’s
50 ml limoensap
rasp van 6 á 7 limoenen
30 ml agave nectar
2 el kokosolie
merg van een half vanillestokje
½ tl Himalaya- of zeezout
stevia extract naar smaak
Extra: keukenmachine, taartvormpjes van 10 á 15 cm, blender

Bereiding:
Doe de noten een kwartiertje in de vriezer en daarna alle ingrediënten voor de bodems, behalve de olie, in de keukenmachine. Pulseer tot alles gemengd en nog steeds een beetje chunky is. Vet de vormpjes met de olie in, als ze een losse bodem hebben. Zo niet, leg plasticfolie in de vormpjes. Verdeel het deeg in vieren en druk het in de taartvormpjes. Stop in de vriezer zodat het stevig word.

Doe alle mousse ingrediënten, op de stevia na, in de keukenmachine en draai tot helemaal glad. Voeg stevia naar smaak toe en zet nog even aan tot alles goed vermengd is. Haal de taartbodems uit de vormpjes en vul ze met de mousse. Bedek met bakpapier om verkleuren te voorkomen en zet ze in de koelkast of vriezer om te koelen. Verwijder het bakpapier voor het opdienen.

No comments: