Sunday, December 28, 2008

Kunnen olijven in Nederland en België groeien en hoe maak je olijven in?Heb je wel eens verse, ongepasteuriseerde olijven gegeten? Nee, niet vers van de boom, die smaken vreselijk. Maar zelf ingemaakt. Ik heb ze bij vrienden in Israel gegeten en kan je garanderen dat ze verrukkelijk zijn, heel wat anders dan die zachte dingetjes uit potjes of zakjes. Zelf ingemaakt zijn ze lekker knapperig en vol smaak.

Hier zie je hoe je zelf olijven kunt kweken in de tuin of op je balkon. Je hebt de boompjes in alle maten, zelfs kleine bonzai's.Je plukt de olijven voor ze rijp zijn (zie video) en wast ze. Maak een oplossing van water en zout. Hoeveel zout? Kijk naar de truc met het ei. Als het ei blijft drijven, heb je tenminste 10% zout. Handig! Vervolgens doe je de olijven in een grote jampot, dek je ze af met een stukje gaas zodat ze niet gaan drijven en vul je de pot met de zoutoplossing. De geheel laat je ongeveer een half jaar staan. Ja, een beetje geduld heb je wel nodig ;-) Wil je het proces versnellen - 3 maanden is mogelijk - vervang dan regelmatig de zoutoplossing.

Er kunnen bubbels komen in de pot, dat is CO2. Maak je pot daarom regelmatig even open. Het kan ook naar bier gaan ruiken. Dit is de fermatatie (alcoholachtig).

Veel succes met het maken van je eigen olijven en laat me weten hoe ze geworden zijn!

No comments: