Wednesday, May 6, 2009

Waarom diëten geen blijvende oplossing bieden

Vandaag las ik een stukje in de Telegraaf, dat het imperium van Sonja Bakker op zijn retour is. Een aantal projecten is afgeblazen, haar tijdschrift loopt minder goed dan verwacht en de verkoop van Sonja’s boeken daalde in 2008 met 80%.

De hoeveelheid mensen met overgewicht stijgt ondertussen steeds verder. Niet alleen dat overgewicht vervelend is voor je zelfbeeld, maar het kan ook tot een grote hoeveelheid bijkomstige problemen leiden, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, problemen aan het bewegingsapparaat, kortademigheid en slaapstoornissen.
Er moet toch een oplossing zijn. Hoe kan het dat Sonja Bakker eerst zoveel succes had en nu ineens niet meer? Alle mensen met overgewicht zoeken toch naar een oplossing.

Naar mijn idee is er maar één werkelijke oplossing voor overgewicht en dat is het veranderen van levensstijl. Dit is de enige methode die je blijvend vol kunt houden. Iedereen is het er inmiddels over eens dat verse groente en fruit gezond zijn en dat suiker, geraffineerde koolhydraten (wit meel, pasta en witte rijst) en geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen ongezond zijn.
Nog maar honderd jaar geleden aten de meeste mensen volwaardige, natuurlijke voeding en kwam overgewicht nauwelijks voor. Tegenwoordig staan de winkels vol met kant- en klaarproducten met kunstmatige ingrediënten met namen die je nauwelijks uit kunt spreken. Ook de hoeveelheid dikmakende transvetten en vette dierlijke voeding wordt steeds groter. Is het gek dat mensen te dik worden?

Sinds 2 maanden begeleidt http://www.rawfood.nl/ mensen met overgewicht in hun zoektocht naar een blijvende en gezonde oplossing. Keer op keer blijkt het hoe gemakkelijk het is om overtollige kilo’s kwijt te raken door gewoon over te schakelen op natuurlijke, plantaardige volwaardige voeding. Een gewichtsverlies van 10 kilo in twee maanden zonder enige honger is goed te doen als je volwaardig gaat eten met veel verse groente en fruit.

Reden waarom een systeem als dat van Sonja Bakker niet blijvend werkt, is omdat de mensen geen werkelijke verandering van levensstijl leren. Ook het Sonja Bakker dieet zit vol met suiker en geraffineerde koolhydraten, de belangrijkste boosdoeners bij het verstoren van de bloedsuiker, wat weer bijdraagt aan overgewicht.

Bovendien is elk dieet, waarin dingen niet mogen per definitie gedoemd om te mislukken. Als je tegen het onderbewuste zegt dat iets niet mag, wil het dat juist. Een dieet met veel beperkingen roept altijd na een poosje een reactie op. Er bestaan niet voor niks SAS-dagen (Schijt Aan Sonja dagen, waarin je even alles mag). De enige manier die op de duur wel werkt, is er één waarin je meer en meer nieuwe, gezonde mogelijkheden leert kennen. Daar wordt je blij van. Je bent dan niet langer op dieet, maar leert gezonde keuzes te maken. Leren wat die gezonde keuzes zijn en hoe je die in je leven inpast, is waar het programma van http://www.rawfood.nl/ je mee helpt. En dat dit in praktijk werkt, blijkt uit de geweldige en blijvende resultaten van de deelnemers.

Hieronder zie je een filmpje van Angela Stokes. Angela verloor door het eten van (veel) rauwe, verse, plantaardige voeding heel gemakkelijk de helft van haar lichaamsgewicht (73 kilo). Komend weekend trouwt ze als prachtige bruid met haar grote liefde Matt Monarch.

No comments: