Tuesday, February 24, 2009

Ooit gehoord van micro-groenten? Raw food gastronomie bij Koppert Cress

Het bedrijf Koppert Cress is wel heel bijzonder onder de groentenproducenten, het levert micro-groenten (cressen) in vele soorten en smaken. Ze hebben zelfs een proeverij, waar je je kunt laten verrassen door de meeste aparte smaken, variërend van 18 soorten cress, zeevenkel, een eetbaar vetplantje, het vergeetmenootje tot een soort vegetarische oester.

Voor (raw food) topkoks en de culinaire wereld is Koppert Cress een bedrijf vol verrassingen, waar je de leukste ideeën op kunt doen. Veel van cressen hebben een indrukwekkende historie en vinden vanwege de smaak en gezonde werking hun toepassing in allerlei gerechten.

Wednesday, February 11, 2009

Raw food appeltaart - Rawfood recept Zozjan

Rauwe appeltaart
Raw food appeltaart - Rawfood recept

Van Zozjan, één van de lezers van de blog, kreeg ik vandaag deze foto's en het recept van een heerlijke rauwe appeltaart.

Onderste laag
Ingrediënten
1 kop walnoten
1 kop gedroogde rozijnen en pruimen, gemengd
Bereiding
Meng deze ingrediënten totdat het een bol wordt (koek)
Maak hier de onderste laag van in een platte schaal

Middenlaag
Ingrediënten
1 kop dadels, 1 uur geweekt
citroensap
Bereiding
Meng de dadels met het citroensap tot een egale massa
Verspreid dit over de eerste laag

Bovenste laag
Ingrediënten
2 appels, geraspt
paar druppels citroen
Bereiding
Meng de appels met het citroensap
Maak hiervan de bovenste laag

Wil je de taart zoeter, voeg dan nog wat agave siroop of honing toe.
Versier de taart met ananas, kiwi of ander fruit.

De taart, zonder het fruit erop, blijft in de koelkast meer dan een week goed.
Hij zit boordevol vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren enz. en is dus nog heel gezond ook.

Eet smakelijk!


De lekkere raw food appeltaart

Friday, February 6, 2009

Is fluoride in drinkwater en tandpasta veilig?



Is fluoride in drinkwater en tandpasta veilig?

Bij fluoride denk je waarschijnlijk direct aan tanden en tandpasta. Maar floride kan ook in andere dingen zitten, zoals drinkwater, voedsel, frisdrank en medicijnen. Er zijn al veel gezondheidsproblemen in verband gebracht met een teveel aan fluoride in ons lichaam, dat zich als cumulatief vergif langzaamaan kan opbouwen.

Een belangrijk rapport van de Amerikaanse Nationale Academie voor Wetenschappen zegt dat giftige fluorwaarden kunnen leiden tot ernstige schade aan het gebitsglazuur van kinderen. Fluoride kan ook achterblijven in de botten met als gevolg pijn, stijve gewrichten en vergroeiingen bij het ouder worden.

Een rapport uit 2006 van de Nationale Academie voor Wetenschappen itentificeerde fluoride als een belangrijke hormoonverstoorder, die invloed heeft op de schildklier en het IQ van kinderen kan verlagen.

Na 3 jaar lang honderden onderzoeken te hebben bestudeerd, concludeerde een nationale onderzoekscommissie in Amerika dat fluoride plotseling hormoonfuncties kan verstoren, vooral van de schildklier, de klier die hormonen aanmaakt voor de groei en stofwisseling.

Bij jongens onder de 20 jaar lijkt er een verband te bestaan tussen fluoride in drinkwater en het ontstaan van osteosarcoma, een soort botkanker.

Wist je dat er ook een fluoride allergie bestaat? Je kunt van fluoride klachten krijgen zoals astma, hoofdpijn, gezwollen gewrichten, keelpijn, maagklachten en chronische reuma.

Wat kun je doen als je vermoedt dat je dergelijke klachten hebt? Je kunt medisch onderzoek laten doen om te onderzoeken hoeveel fluoride je in je lichaam hebt. Ook kun je zorgen dat je geen fluoride meer binnenkrijgt door geen tandpasta met fluoride meer te gebruiken en alleen gezuiverd drinkwater te drinken. Nemen je klachten dan af, dan zou het best eens kunnen, dat ze met fluoride te maken hebben.

Methoden om je drinkwater te zuiveren zijn een ongekeerd osmose filter of water ionisator in je keuken of het kopen van goede kwaliteit bronwater. In plaats van tandpasta met fluoride kun je er ééntje zonder fluoride kopen. Het reformhuis of gespecialiseerde websites hebben meer dan genoeg soorten tandpasta op basis van kruiden of zelfs een product zoals tandzeep.

Monday, February 2, 2009

Wat zijn transvetten, waar zitten ze in en wat zijn de gezondheidsrisico's?

Wat zijn transvetten of transvetzuren, waar zitten ze in en wat zijn de gezondheidsrisico's?

Transvetzuren ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige oliën. Bijvoorbeeld bij de fabricage van margarines of bij de bereiding van vet voor de banketindustrie. Ook bij de voedselbereiding in de keuken kunnen transvetzuren ontstaan, bijvoorbeeld bij het gebruik van onverzadigde plantaardige oliën om te bakken of frituren. Hoe sterker onverzadigd de olie, hoe meer transvetzuren kunnen ontstaan. Transvet wordt ook aangetroffen in vet van dierlijke oorsprong.

Transvetten zitten tegenwoordig in bijna alle kant en klare voeding die je in supermarkt kunt kopen. Het helpt de voeding langer vers te houden. Denk aan sauzen, dressings, producten van commerciële banketbakkerijen, kant en klaarmaaltijden, margarines, knapperige dan wel voorgebakken (graan-)producten, zoutjes, koek, snoep, soepen en bepaalde toetjes. Ook zit het regelmatig in snackbarproducten, horecavoedsel en gebakken vis aan de kraam, hoewel dit geheel afhankelijk is van het soort olie of vet dat gebruikt wordt.

Voedingsproducten bevatten transvet als op het één van de volgende ingredienten heeft: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gehydrogeneerd vet, geharde olie, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerd vet, gehydrogeneerde olie. De beste olie voor bakken en braden is kokosolie omdat het heel stabiel blijft onder hoge temperaturen. Dit komt doordat kokosolie een zeer hoge mate van verzadigd vet heeft.

Transvetten worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals overgewicht/obesitas, kanker, alzheimer, onvruchtbaarheid, leverproblemen, dichtslibben van de aderen, geboorte afwijkingen, diabetes, hoge cholesterol, hart en vaatziektes en allergie bij kinderen.

Dit filmpje geeft veel informatie over het gevaar van transvetten en geeft je gelijk de oplossing voor dit steeds groter wordende probleem: verse groente en fruit en niet-verhitte onbewerkte vetten en andere producten. Het doet me denken aan raw food ..... ;-)

Goeie bronnen van vet zijn rauwe noten en zaden en niet-verhitte lijnzaadolie, hennepolie, olijfolie (eerste persing), zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, walnootolie en kokosolie. De combinatie van bijvoorbeeld lijnzaad- of hennepolie met cocosolie bevat alle essentiële vetzuren, de omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Het afbreken van transvetten is moeilijker dan het afbreken van gewone vetten. Het regelmatig eten van radijsachtigen, zoals radijs, rettich en maca kan helpen, evenals het drinken van veel groene thee of het nemen van een extract hiervan. Maar nog beter, zorg dat je ze zo min mogelijk binnenkrijgt.

Zie ook dit actuele artikel over transvet in de Telegraaf van afgelopen week http://www.telegraaf.nl/binnenland/3124954/__Frituren_in_vast_vet_is_dodelijk__.html