Wednesday, January 30, 2008

Recept voor Notenmelk

Hier het recept voor een heerlijke notenmelk. Deze notenmelk kan in allerlei gerechten worden gebruikt ter vervanging van melk. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk chocolademelk of milkshakes mee maken. Notenmelk is zeer geschikt voor kinderen en volweassenen met koemelk overgevoeligheid. Vaak is het geschikter dan soja, omdat veel mensen ook overgevoelig voor soja zijn of worden, als ze één keer een overgevoeligheid voor melk hebben ontwikkeld.

Ingrediënten:
150 gram rauwe ongepelde amandelen
honing, maple siroop, avage nectar of stevia naar smaak
een snufje zout
1 liter water

Weken
Laat de amandelen tenminste 4 uur of een nacht weken.
Vervang regelmatig het water en gooi het weekwater weg.

Pellen
Giet kokend water over de amandelen.
Giet het weer af en laat ze vervolgens "schrikken" door er koud water overheen te gieten.
Pel nu de amandelen, de velletjes laten heel gemakkelijk los.

Amandelmelk
Doe de amandelen in de blender met de liter water
Zet de blender op de hoogste stand.
Er ontstaat nu een soort melk.
Hang een theedoek over een schaal of beslagkom en giet de melk er doorheen.
Knijp en wring de doek goed uit.
Er komt een mooi romige amandelmelk uit.

Je kunt voor notenemelk ook speciale zakjes kopen van een soort gaas, waar je de melk doorheen giet en de pulp in opvangt.

De overgebleven pulp is te gebruiken in andere gerechten.

No comments: