Thursday, May 15, 2008

Sergei Boutenko: winterpostelein, groene smoothie met wilde plantenGroene smoothie met wilde planten

In deze video laat Sergei Boutenko zien hoe je winterpostelein (minor's lettuce, claytonia perfoliata, ook wel montia perfoliata) kunt herkennen. Winterpostelein wordt in Europa veel verbouwd, maar is soms ook in het wild te vinden. Je kunt er een heerlijke groene smoothie van maken, samen met allerlei soorten fruit.

Als je flinke opkikker wilt hebben, probeer dan eens een groene smoothie met wilde planten. Maar wees wel voorzichtig; niet iedere plant uit je achtertuin, uit het bos of uit de berm is eetbaar. Laat je goed voorlichten door een deskundige, voordat je gaat experimenteren.

Wikipedia over winterpostelein

De plant is 15-20 cm hoog (volgens anderen: 20-40 cm) en tijdens de bloei gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren, waar de stengel door heen lijkt te groeien. Het betreft hier een tweetal bladeren, die tezamen vergroeid zijn.
De gewone bladeren zijn 2-3 cm groot. De twee om de bloemstengel vergroeide bladeren zijn groter. De witte bloemen zijn klein met 2-3 mm lange kroonbladen. Deze meerjarige plant bloeit van april tot juni. In maart gezaaid bloeit de plant van juni tot in de herfst. Hij komt ook in het wild voor.

Gebruik

De plant is tegen vorst bestand en daardoor in het vroege voorjaar een belangrijke bron van vitamine C en belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, en ijzer. In Amerika werd de plant door zowel Indianen als de goudzoekers in California gegeten. Voor deze laatsten was het een belangrijk middel tegen scheurbuik (vitamine C tekort) in het vroege voorjaar. De Indianen aten overigens niet alleen de zachte blaadjes, maar ook de knollen.

Voedingswaarde 100 gram winterpostelein

Energetische waarde 42 kJ
Koolhydraten 1 gram
Eiwit 1 gram
Vet 0,2 gram
Vitamine C 20 mg
Caroteen 1,70 mg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Calcium 130 mg
IJzer 3 mg

Eet smakelijk!

No comments: