Sunday, May 4, 2008

Raw food dieet in Belgische kranten "Standaard" en "Nieuwsblad"

Dit is het artikel over raw food van Dirk Musschoot, zoals het afgelopen dinsdag 29 april in de Belgische kranten "De Standaard" en "Het Nieuwblad" heeft gestaan.

Omstreden eettred raw food komt uit Holywood overgewaaid

Schat, vanavond eten we rauw

Dump je fornuis. Raw food wordt het nieuwe dieet. In de Verenigde Staten noemen treddwatchers rauw voedsel de trend van de 21ste eeuw. Voedingsdeskundige Annet van Dorsser wil ons aan deze kant ook bekeren tot het ongekookte voedsel.

In Sex and the city trekt mannenverslindster Samantha naar het hippe restaurant Raw, waar ze een ober aan de haak slaat. In het echte leven zweren grootheden als Demi Moore, Gwyneth Paltrow, David Bowie, Beyoncé, Sting en Bryan Adams al enige tijd bij raw food.

Foto: Sting
Raw foodies houden het bij groenten, wilde planten, fruit, noten, granen en zaden die ze met onder meer de hulp van een blender verwerken tot verschillende combinaties. Helemaal rauw hoeft hun maaltijd niet te zijn; de stelregel is dat de voedingswaren nooit boven de 45 graden Celsius worden verwarmd. 'Want dan gaan veel mineralen, vitamines en enzymen verloren', zegt de Nederlandse voedingsdeskundige Annet van Dorsser die raw food op de Nederlandse en Belgische markt onder de aandacht brengt. Van Dorsser heeft met eigen ogen gezien hoe populair raw food in de VS is. 'Je vindt het in elke winkel: van kant-en-klare maaltijden tot vruchten- of mueslirepen.'

Rauw voedsel, het klinkt saai of op zijn minst eenzijdig. 'Het is geen van beide', zegt Annet van Dorsser. 'Mensen denken bij rauw voedsel alleen maar aan sla, tomaten en wortelen, maar je kunt met rauw voedsel de lekkerste gerechten klaarmaken. Rauwe appeltaart, chocorepen, sapjes, pasta (waarbij je in plaats van pasta, want die kook je, auberginereepjes gebruikt),... het kan allemaal. Je moet er wel tijd voor maken. Eenzijdig is het al evenmin. Een Europeaan neemt gemiddeld vijftien verschillende voedingsmiddelen tot zich. Wie rauw voedsel eet, vindt genoeg eetbare planten om elke dag van zijn leven iets anders te eten.'

Waar het goed voor is? 'Het geeft je meer energie, het bezorgt je een beter emotioneel evenwicht -er zijn gevallen bekend van mensen die door een raw food-dieet van hun depressie zijn afgeraakt- je kunt helderder denken, de mensen beter aanvoelen. Er is ook het wereldwijde voordeel: vlees eten vergroot je ecologische voetdruk.'

Maar raw foodies zijn niet noodzakelijk vegetariërs. Annet van Dorsser: 'Rauwe kip eten is niet bijster gezond, maar je kunt bijvoorbeeld wel bepaalde vissoorten rauw eten. Maatjesharing bijvoorbeeld; geen probleem. En van een steak kun je nog altijd américain maken.'

Door voedsel niet te koken, geef je bacteriën een kans. 'Je moet geen dingen kopen die al een week in de winkel in de zon hebben gelegen. Raw foodies ruiken en proeven het gewoon als een product niet vers is.'

Greet Vansant, professor Voeding aan de KU Leuven, plaatst toch enkele kanttekeningen bij het raw food-dieet. 'Bij kinderen kan zo'n dieet leiden tot groeiachterstand en zelfs een intellectuele ontwikkelingsachterstand - onderzoek in Nederland heeft dat aangetoond. Ook de bacteriologische veiligheid is bij raw food niet gegarandeerd. De mens is het beste af met een gevarieerde voeding, waarin zowel plantaardige als dierlijke bestanddelen zitten. Overdrijven in de ene of de andere richting is nooit goed.'

Voor mijn reactie op dit artikel zie:
http://rauwevoeding.blogspot.com/2008/04/raw-food-in-telegraaf-standaard.html

Voor het raw food artikel in de Standaard zie:
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=5D1RC00A

Voor het raw food artikel in het Nieuwsblad zie:
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=I41RDE24

No comments: