Monday, February 2, 2009

Wat zijn transvetten, waar zitten ze in en wat zijn de gezondheidsrisico's?

Wat zijn transvetten of transvetzuren, waar zitten ze in en wat zijn de gezondheidsrisico's?

Transvetzuren ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige oliën. Bijvoorbeeld bij de fabricage van margarines of bij de bereiding van vet voor de banketindustrie. Ook bij de voedselbereiding in de keuken kunnen transvetzuren ontstaan, bijvoorbeeld bij het gebruik van onverzadigde plantaardige oliën om te bakken of frituren. Hoe sterker onverzadigd de olie, hoe meer transvetzuren kunnen ontstaan. Transvet wordt ook aangetroffen in vet van dierlijke oorsprong.

Transvetten zitten tegenwoordig in bijna alle kant en klare voeding die je in supermarkt kunt kopen. Het helpt de voeding langer vers te houden. Denk aan sauzen, dressings, producten van commerciële banketbakkerijen, kant en klaarmaaltijden, margarines, knapperige dan wel voorgebakken (graan-)producten, zoutjes, koek, snoep, soepen en bepaalde toetjes. Ook zit het regelmatig in snackbarproducten, horecavoedsel en gebakken vis aan de kraam, hoewel dit geheel afhankelijk is van het soort olie of vet dat gebruikt wordt.

Voedingsproducten bevatten transvet als op het één van de volgende ingredienten heeft: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gehydrogeneerd vet, geharde olie, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerd vet, gehydrogeneerde olie. De beste olie voor bakken en braden is kokosolie omdat het heel stabiel blijft onder hoge temperaturen. Dit komt doordat kokosolie een zeer hoge mate van verzadigd vet heeft.

Transvetten worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals overgewicht/obesitas, kanker, alzheimer, onvruchtbaarheid, leverproblemen, dichtslibben van de aderen, geboorte afwijkingen, diabetes, hoge cholesterol, hart en vaatziektes en allergie bij kinderen.

Dit filmpje geeft veel informatie over het gevaar van transvetten en geeft je gelijk de oplossing voor dit steeds groter wordende probleem: verse groente en fruit en niet-verhitte onbewerkte vetten en andere producten. Het doet me denken aan raw food ..... ;-)

Goeie bronnen van vet zijn rauwe noten en zaden en niet-verhitte lijnzaadolie, hennepolie, olijfolie (eerste persing), zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, walnootolie en kokosolie. De combinatie van bijvoorbeeld lijnzaad- of hennepolie met cocosolie bevat alle essentiële vetzuren, de omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Het afbreken van transvetten is moeilijker dan het afbreken van gewone vetten. Het regelmatig eten van radijsachtigen, zoals radijs, rettich en maca kan helpen, evenals het drinken van veel groene thee of het nemen van een extract hiervan. Maar nog beter, zorg dat je ze zo min mogelijk binnenkrijgt.

Zie ook dit actuele artikel over transvet in de Telegraaf van afgelopen week http://www.telegraaf.nl/binnenland/3124954/__Frituren_in_vast_vet_is_dodelijk__.html

3 comments:

Anonymous said...

Beste Lezers

Sinds twee jaar werken wij aan het project rond het “ CARDIOLABEL “. Wij zijn een organisatie van en voor hartpatiënten.

Onze prioritaire doelstelling is om met het Europees geregistreerd Cardiolabel® een garantie te bieden aan de consument voor de aankoop van een gezonder en evenwichtig product. Dit in het bijzonder een voedingsproduct preventief tegen hart en vaataandoeningen en goed voor de gezondheid in het algemeen, onderworpen aan strenge controles aan de hand van strikte naleving van de vastgestelde wetenschappelijk parameters.

Wij pleiten dan ook voor een duurzaam beleid waar alle aspecten die tot de bevordering van de gezondheid leiden aan bod zullen komen dit steeds onder strenge controle van specialisten ter zake( raad van wijzen) en interventies die inspelen op de noden van de specifieke doelgroep

Daarom stellen wij het volgende voor:

1) Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en

2) Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants.

Daarbij vragen we aan de overheid om bedrijven en producenten van levensmiddelen aan te moedigen om transvetten te vervangen door gezondere alternatieven zoals mono-onverzadigde en poly-onverzadigde vetten, en transvetten niet te vervangen door verzadigde vetten.

Deze doelstellingen wil de VZW behalen tegen begin 2015.


Wij vragen de steun van de bevolking, breng het niet –commerciële project onder de aandacht van uw collega’s, of plaats een link op uw blog of website.

http://www.cardiolabel.be ( Nederlands )
http://www.cardiolabel.us ( Engels )

Alvast bedankt voor uw bereidwillige medewerking,

VZW Hartziekte Team

Paul Bols

Anonymous said...

Wij herinneren u eraan dat bijna 20% van de bevolking een hoge bloeddruk heeft, 29 % zwaarlijvig is, 32% dagelijks roken, 41% te weinig bewegen en 63% een te hoge cholesterol heeft. .


Iedereen kent wel het spreekwoord: “roet in het eten gooien”. Dit spreekwoord past perfect bij het gebruik van transvetten in onze dagelijkse voeding..


Als ruwe richtlijn kan men stellen dat verzadigde vetten ( transvetten ) bij kamertemperatuur gestold (vast) zijn en hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong zijn. .

Transvetten doen de bloedvaten dichtslibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten, heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten op jongere leeftijd..



Met deze willen wij aan de Overheid vragen om:.


1.Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en


2.Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants..

http://www.hartziekte.be/petitie.php

* VZW Hartziekte respecteert uw privacy. Uw gegevens zullen in het kader van deze petitie aan de bevoegde autoriteiten worden bezorgd en zullen in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt.


De bedrijven en supermarkten die reeds aan deze voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van het Europees geregistreerd Cardiolabel. Op deze manier kan de consument een bewuste en gezonde keuze maken bij zijn volgende aankoop..



Na onderzoek kunnen wij zeggen dat verschillende producten aan deze normen voldoen, toch is een daadkrachtig optreden een noodzaak..



Deze petitie is gestart op 01/10/2009 en zal overhandig worden aan de Minister van Volksgezondheid op 01/02/2010, we hopen een totaal van 80.000 stemmen bij elkaar te krijgen.



Alvast bedankt voor uw STEM !!

Anonymous said...

Teken petitie: http://www.hartziekte.be/petitie.php

1.Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en

2.Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants..

* VZW Hartziekte respecteert uw privacy. Uw gegevens zullen in het kader van deze petitie aan de bevoegde autoriteiten worden bezorgd en zullen in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt. .

De bedrijven en supermarkten die reeds aan deze voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van het Europees geregistreerd Cardiolabel. Op deze manier kan de consument een bewuste en gezonde keuze maken bij zijn volgende aankoop..

Na onderzoek kunnen wij zeggen dat verschillende producten aan deze normen voldoen, toch is een daadkrachtig optreden een noodzaak.

Dank voor uw stem !!!

http://www.hartziekte.be