Thursday, April 17, 2008

De Telegraaf: Groente en fruit in Nederland arm aan voedingsstoffen

In dagblad de Telegraaf van gisteren en vandaag las ik alarmerende artikelen.
De groente en fruit in Nederland bevatten nauwelijks meer vitaminen. Met name met selenium is het slecht gesteld. Onderzoek uit Scandinavië buitenland wees hier 20 jaar geleden al op. Gelukkig wordt het nu ook in Nederland bekend. Onze groente en fruit is niet meer zoals het altijd geweest is. Waar geen voedingsstoffen in de bodem zitten, kunnen zij ook niet in de planten komen.

Maar … het is erger! De bodem zit bovendien vol met pesticiden, herbiciden en reststoffen van antibiotica en hormonen, die er via landbouwgiffen, dierlijke mest en het water in terecht komen. Dus niet alleen krijgen we onze voedingsstoffen niet meer binnen, we krijgen bovendien te maken met een steeds groter wordende toxische belasting vanuit het milieu.
De gemiddelde baby wordt geboren met 200 toxinen in zijn lichaam, waarvan het grootste gedeelte kankerverwekkend is.

Volgens een artikel in de Telegraaf van gisteren heeft de gemiddelde Nederlander een tekort aan de mineralen zink, ijzer, selenium, koper en magnesium en vitamine A. Volgens Amerikaans onderzoek zijn de grootste tekorten die aan in magnesium, ijzer,selenium en broom. In het artikel in de Telegraaf wordt al terecht de link gelegd tussen deze voedingstekorten en de enorme toename van kanker en diabetes. Maar wat te denken van alle osteoporose? Voor de aanmaak van botweefsel hebben we magnesium en silicium nodig en niet calcium, zoals veel mensen denken. Hieruit valt dus meteen te verklaren, waarom er zoveel osteoporose in West-Europa voorkomt, ondanks de grote melk consumptie. Het gaat niet om de kalk in melkproducten, maar om de magnesium en silicium die in onze groente en fruit zouden moeten zitten, maar er niet meer inzitten!

Diabetes, vele vormen van kanker, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose en zelfs depressies blijken goed te reageren op biologische rauwe voeding. Waarom, wordt langzamerhand voor iedereen duidelijk. Bijna iedereen in onze maatschappij is ondervoed, ook al is men nog zo dik, en wordt belast met toxische stoffen. Ga je beter eten, d.w.z. voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen en niet aan calorieën, dan blijken veel van deze welvaartsziekten, inclusief diabetes en overgewicht heel goed te genezen te zijn. Het gaat niet langer om de kwantiteit, oftewel het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, maar veel meer om de kwaliteit van je voeding, de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
Gelukkig, ook Nederland gaat het ontdekken!

In de discussie in de Telegraaf hoor ik te weinig over biologische voeding. Uiteraard is dit de voeding die de meeste voedingsstoffen bevat, omdat de bodem met veel meer zorg wordt behandeld en er geen gifstoffen worden gebruikt.

Het is geweldig, dat Nederland zich nu bewust wordt van de voedingsstoffen in de voeding.
Maar wie kent al de Codex Alimentarius?
Het wordt ook hoog tijd, dat ook hier aandacht aan besteed gaat worden. Internationaal worden momenteel regels vastgelegd, hoe ons voedsel behandeld moet worden. Iedereen zal zich hieraan moeten houden i.v.m. de internationale handel. Veel van deze regels zijn echter discutabel. Zo zal bijvoorbeeld het doorstralen van alle groente en fruit met gammastralen verplicht worden en zal al onze voeding met pesticiden en herbiciden behandeld moeten worden.
Ook de invoering van deze Codex eind 2009 zal de voedingswaarde van onze voeding enorm gaan aantasten. Er zijn voorspellingen, dat de voeding tegen die tijd zo arm zal zijn aan voedingsstoffen, dat er 3 miljard mensen wereldwijd zullen sterven aan welvaartsziekten die te voorkomen zouden zijn met gezonde voeding.

Voor meer informatie over de Codex Alimentarius, kijk op http://www.healthfreedomusa.org/.

Nederland, het is prima, dat het topje van de ijsberg nu boven komt.
Maar …. kijk alsjeblieft nog veel verder!

Voor het artikel in de Telgraaf, kijk op
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3801467/_Vitamine_weg_uit_groenten__.html?pageNumber=4

3 comments:

Karen said...

biologisch is niet niet zaligmakend omdat men daar ook in het groot produceert en gebruik maakt van mest injecteren (verplicht in NL).
De kleine producent om de hoek met een halve tot een hele hectare grond die geen machinerie gebruik voor bemesting is denk ik de enige mogelijkheid om nog gezond voedsel te kopen. Een grasveld of een siertuin om huis begint een luxe te worden die men zich niet kan veroorloven. Het wordt weer tijd voor een eigen moestuin.

Patricia said...

Biologisch is nog altijd beter dan het doorgestraalde en zonder liefde behandelde groente wat in de supermarkt ligt. m.i. is het ook afhankelijk waar je biologisch vandaan haalt. Biologisch in de supermarkt voelt ook al heel anders dan die in de biologische groente pakketten die tegenwoordig overal wel te krijgen zijn.

Karen said...

@ Patricia:
Ben ik met je eens.