Sunday, April 13, 2008

Orthorexia Nervosa, Anorexia Nervosa, Bulimia en het Rawfood Dieet

Ken je iemand in je omgeving voor wie gezonde of rauwe voeding een obsessie is geworden en die ongezond veel gewicht verliest of heeft verloren? Kijk dan naar deze video's, door een patiënt zelf gemaakt over zijn belevenis van orthorexia nervosa, anorexia nervosa en bulimia nervosa. Hij is zich zeer bewust van zijn ziekte, maar niet in staat eraan te ontsnappen. Een tragisch beeld, dat helaas vaak voorkomt bij deze patiënten.

De meeste mensen komen gelukkig uiteindelijk zelf over anorexia, orthorexia en bulimia heen. Voor sommige kan het proces echter zo ver gaan, dat ingrijpen van buitenaf noodzakelijk is. In extreme gevallen kan het namelijk de dood door uithongering en uitputting tot gevolg hebben. De patiënten zijn er vaak erg goed in hun ziektebeeld te ontkennen en verbergen, dus het vereist behoorlijk wat doortastendheid van de omgeving om tot ze door te dringen.

Met name de tweede video, waar de patient met de ziekte zelf praat vind ik erg indrukwekkend en .... helaas vaak herkenbaar bij mensen die al langere tijd bewust met gezonde voeding bezig zijn. Af en toe zijn de opmerkingen van orthorexia nervosa ook erg grappig, als je ze los ziet van deze wrange context.

Een orthorexia nervosa, anorexia nervosa en bulimia patient vertelt over zijn ziekte.

De patiënt heeft een dialoog met zijn ziekte, met name met de orthorexia nervosa.
Dit kan er gebeuren als je het rawfood deet of elk ander gezond dieet tot in het extreme doorvoert ....No comments: