Friday, April 18, 2008

Voedingsstoffen weg uit groente en fruit? De gezonde oplossing!

Onze groente en fruit zijn steeds armer aan essentiële voedingsstoffen. De landbouwgrond wordt volgespoten met dierlijke mest en raakt uitgeput. Bloemkool, worteltjes en andijvie bevatten nauwelijks meer vitamine C. Welvaartsziekten als overgewicht, diabetes, kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten nemen hand over hand toe. Veel mensen blijken weliswaar te zwaar, maar tegelijkertijd zwaar ondervoed.

Als onze voeding de hoognodige voedingsstoffen niet meer bevat, hoe komen we er dan wel aan?
Niet getreurd, de oplossing is veel simpeler dan we denken. Er bestaat gelukkig ook voeding die wel rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Hieronder heb ik een aantal manieren op een rijtje gezet om wel aan je voedingsstoffen te komen.

1 Eet biologische groente en fruit
Het blijkt dat biologische groente en fruit veel meer voedingsstoffen bevatten. Ze zijn weliswaar wat duurder, maar als ze drie keer zoveel voeding bevatten, is dat zeker de moeite waard. Bovendien bespaart het je op den duur flink aan ziektekosten.
En ... je werkt op deze manier ook nog mee aan een beter milieu.

2 Eet meer wilde planten
- Brandnetels hebben veel geneeskrachtige eigenschappen en bevatten chlorofyl, provitamine A, vitamine C, ijzer, magnesium, silicium, kalium, calcium, zink, zwavel, mangaan en voedingsvezels.
- Paardenbloemen hebben weer andere geneeskundige eigenschappen en bevatten provitamine A, vitamine B, C, D, E , choline, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.

3 Eet meer superfoods
Superfoods zijn voedingsmiddelen, die zo rijk zijn aan vitaminen en mineralen, dat ze supervoeding worden genoemd. Ze bevatten een zeer hoge concentratie aan vitaminen en mineralen.
- Rauwe chocolade is zeer rijk aan magnesium, ijzer, chroom, silicium, broom, zwavel, tryptofaan en antioxidanten. Rauwe chocolade is één van de meest geconcentreerde voedingsmiddelen. Het blijkt de bloedsuiker niet te verhogen en is daardoor ook geschikt voor diabetes patiënten. Ook onderdrukt het het hongergevoel en is daarom een prima voedingsmiddel als je af wilt vallen.
- Goji bessen zijn zeer rijk aan provitamine A, vitamine B1, B2, B6 en E, zink, ijzer, koper, calcium, germanium, selenium en fosfor.
- Hennepzaad is zeer rijk aan essentiële vetzuren en bevat alle 10 essentiële aminozuren. Verder bevat het provitamine A, vitamine B en C, magnesium, kalium, zwavel, calcium, ijzer en fosfor.

4 Gebruik vaker verse kruiden en knoflook
Verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, selderie, dille, koriander en bieslook voegen veel smaak en voedingsstoffen toe aan je voeding. Traditioneel werden ze ook medicinaal gebruik om hun grote voedingswaarde.
Ook knoflook is zeer rijk aan voedingsstoffen. Het bevat onder andere veel selenium, waar juist een groot tekort aan is in West-Europa. Verder bevat het vitamine A, B en C, germanium, koper, chroom, borium, molybdeen, jodium, calcium, zwavel, magnesium, ijzer, zink.

5 Eet meer gekiemde zaden
Laat zelf zaden ontkiemen in je vensterbank, plantenkas of buiten. Dit is een gemakkelijke en goedkope manier om zelf groente te verbouwen, die zeer rijk aan voedingsstoffen is. Voor meer informatie hierover, kijk op http://www.rawfoodsuccess.com/.

6 Drink meer groene thee
In groene thee zit onder andere provitamine A, vitamine B, C, D, E, calcium, chroom, ijzer, kalium, kobalt, koper, mangaan, magnesium, molybdeen, natrium, fosfor, tannine, theobromine, theofylline, selenium, strontium en zink. Zwarte thee bevat lang niet zoveel voedingsstoffen, door de manier waarop hij bewerkt is.

7 Eet meer plantaardige voeding
Als iedereen plantaardige voeding zou eten, zou er meer dan voldoende voeding zijn voor de hele wereldbevolking. Het vraagt twintig keer zoveel fossiele brandstof om een calorie dierlijke voeding te maken dan om een calorie plantaardige voeding te maken. Dierlijke voeding draagt hierdoor in hoge mate bij aan de opwarming van de aarde.
Als iedereen plantaardig zou eten, zou de bodem zou minder intensief bebouwd hoeven te worden, omdat het grootste gedeelte van de plantaardige voeding die erop verbouwd wordt nu naar de dieren gaat. Hierdoor zou het land meer tijd krijgen om te herstellen.
Plantaardige voeding zou ook het mestoverschot probleem oplossen. Minder dieren betekent minder mest en dus een gezondere bodem en een beter milieu.

Kortom er zijn voldoende voedingsmiddelen en methoden om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas zijn onze oude gewoontes niet meer afdoende. Wil je gezond blijven, dan zul je je in voeding moeten verdiepen en bewuste keuzes moeten maken. Het gaat niet meer vanzelf zoals vroeger. Gelukkig blijken er nog meer dan voldoende mogelijkheden te zijn, om wel gezond te eten.

Voor meer informatie over gezonde voeding, kijk op deze blog of ga naar http://www.rawfoodsuccess.com/.

Dit artikel is een reactie op:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3801467/_Vitamine_weg_uit_groenten__.html?pageNumber=4

1 comment:

. said...

Beste Annet,

Je hebt duidelijk de ballen verstand van voeding. Dat is op zich niet erg, ik heb er zelf niet veel meer verstand van, maar waarom schrijf je dan in godsnaam blogposts over dit onderwerp?

Kan je je niet beter richten op iets dat je begrijpt??