Sunday, April 27, 2008

Wat is een raw food dieet? Artikel door Annet van Dorsser

Sinds de film “Rauw” van Anneloek Sollart, met daarin Francis en Tom in de hoofdrol, op de televisie is geweest, is ook in Nederland de discussie rondom raw food in alle hevigheid opgelaaid. Amerika is ons hierin een heel eind voor. Bekende artiesten, zoals Demi Moore, Babra Streisand, Alicia Silverstone, Beyonce, David Bowie, Carol Alt, Donna Karan, Sting en Bryan Adams promoten het raw food dieet.
Er is in Amerika veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van allerlei ziekten met een raw food dieet. Hiernaar is op het ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek gaande. Gewone winkels liggen er vol met raw food produkten.
Onafhankelijke marketing bureaus in Amerika spreken over raw food als het dieet van de 21ste eeuw. In Nederland begint er nu ook veel interesse te komen. Er bestaat echter ook veel onduidelijkheid, vandaar dit artikel.

Onder raw food (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 45 graden Celsius. Als voeding wel boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen, zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Het belang van vitaminen en mineralen kent iedereen wel. Maar ook de enzymen blijken erg belangrijk voor ons lichaam, voor het verteren van onze voeding, voor allerlei lichaamsprocessen en om veroudering tegen te gaan. Als je onvoldoende enzymen binnenkrijgt, moet je lichaam veel harder werken om je voeding om te zetten, waardoor je minder energie overhoudt voor andere dingen. De praktijk bevestigt dit telkens weer; mensen die rauw gaan eten vertellen allemaal, dat ze ineens zoveel meer energie hebben.

Er zijn meerdere manieren, waarop het raw food dieet ingevuld kan worden. Net zo als bij andere voeding zijn er geen twee mensen die het op dezelfde manier doen.
Personen die voor de volle 100% op raw food leven, eten over het algemeen op alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch. De voeding is bij voorkeur biologisch. Zij eten alle soorten rauwe groenten (veel bladgroenten), fruit, noten, (gekiemde) zaden, gekiemde bonen en granen, zeewier, kruiden, wilde planten en superfoods.
Hiervan zijn heerlijke gerechten te bereiden met behulp van de blender, keukenmachine, sapcentrifuge en droogoven (een oventje dat niet warmer wordt dan 45 graden Celcius).

Als je rauw eet, kun je heel gewone gerechten maken en zelfs warm eten.
Voorbeelden zijn:
spaghetti van courgette met verse tomatensaus
tomaten crème soep van tomaten met o.a. rauwe macadamia noten
appeltaart met als basis noten en dadels en daarop verse appels
chocolade taart van o.a. rauwe cacao en cocosolie
chocoladevla van rauwe cacao met o.a. banaan en avocado
melk, yoghurt en kaas van noten
sushi met verse groenten en notenpaté
Ook kun je heel bijzondere rauwe gerechten maken, zoals de beroemde zuurkooltaart van onze Nederlandse raw food kok Jeramaya van Sterren (zie foto hieronder).

Je kunt als je rauw eet, ook warm eten.
Door de documentaire “Rauw” is daar de nodige verwarring over ontstaan.
Notenmelk of soep kun je opwarmen tot 45 graden Celcius. Lekker warm dus.
Normaal verhitten we ons eten tot 100 graden en laten het afkoelen tot ongeveer 45 graden voor we het opeten. Nu doen we het andersom; we bereiden het koud en verwarmen het tot 45 graden, waardoor er veel meer voedingsstoffen behouden blijven.

Kortom, je hoeft als je raw food eet niets te kort te komen, integendeel het levert veel meer energie dan andere voeding en heeft een zeer geneeskrachtige werking.
Een raw food dieet kan enorm gevarieerd zijn en moet dat naar mijn idee ook zijn.
Het vereist natuurlijk de nodige studie om je deze nieuwe manier van eten eigen te maken, maar dan zul je er ook volop profijt van hebben.

Niet alle raw foodies of raw foodists, zoals ze in Amerika genoemd worden, eten 100% rauw. Er zijn ook tussenvormen. Over het algemeen wordt gezegd, dat je bij 80% rauw, al de meeste voordelen van rauwe voeding ondervindt. Voor de overige 20% kun je dan gekookte of gestoomde groenten, granen of wat volkorenbrood eten (over tarwe bestaat trouwens ook de nodige discussie).

Verder zijn er mensen die wel 100% rauw eten, maar wat rauwe dierlijke voeding aan hun dieet toevoegen in de vorm van rauwe zuivel, rauwe eieren of rauwe vis. Met de laatste twee moet je trouwens wel voorzichtig zijn i.v.m. salmonella en parasieten. In Nederland kun je heel goed Hollandse Nieuwe (haring) eten, als je rauwe vis wilt eten. Die is goed behandeld tegen parasieten door hem te zouten en vervolgens in te vriezen.

Tenslotte is er natuurlijk een grote groep mensen, die voor een deel rauw eet en verder traditionele voeding. Hoewel dit geen echte rawfoodie’s zijn, kan het voor bepaalde personen een prima oplossing zijn en voor anderen een goede start. Ook dit kan al een behoorlijke verbetering van de gezondheid opleveren.

Wil je meer of helemaal rauw gaan eten, dan is het erg belangrijk je hier goed in te verdiepen. Doe je het zomaar, zonder er erin te verdiepen, dan loop je snel tekorten op en kan je erg afvallen.
Ook is het belangrijk op je vitamine B12 te letten. Als je veganistisch eet, krijg je hier onvoldoende binnen en moet je een supplement gebruiken.
Gelukkig is er via internet heel veel goede raw food informatie beschikbaar en zijn er ook in Nederland goede cursussen en “kooklessen”. Rauw eten bereiden kan net zo leuk zijn als koken, zelfs leuker; de smaken zijn puur, de kleuren prachtig en je voeding geeft je veel meer energie en voldoening.

Zelf leef ik voornamelijk op rauwe voeding. Mijn vier kinderen krijgen een groot deel rauwe voeding, maar ook “gewone” dingen. Ik geef ze hierin veel vrijheid, omdat ik vind dat ze zichzelf bewust moeten worden van het effect van voeding op hun gezondheid. Als ik ze hier thuis alleen rauwe voeding voorzet, zoeken ze de rest wel buiten de deur. Ik heb er liever wat zicht op ;-)

Rauwe voeding geeft mij veel energie, waardoor ik in staat ben naast de opvoeding van mijn vier kinderen, elke dag aan mijn twee druk bezochte raw food blogs te werken en nog diverse dingen er naast te doen. De kracht van rauwe voeding merk je pas echt, als je het eet.

Hieronder volgt een lijst van gezondheidsproblemen, waarbij een raw food dieet goede effecten kan hebben. Een dieet kan echter nooit in de plaats komen van goede medische begeleiding. Die raad ik je dan ook zeker aan, als je gezondheidproblemen hebt.
Er zijn veel verhalen en er is ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gunstige werking van een raw food dieet bij overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, depressies, ADHD en hyperactiviteit, hart- en vaatziekten, artritis, PMS, overgang, problemen met de spijsvertering, ME, vermoeidheid, MS en vele andere klachten.

Op deze blog kun je veel informatie vinden over raw food. Nog veel meer informatie kun je vinden op mijn Engelse blog, die te vinden is op http://www.RawFoodSuccess.com/.
Ben je enthousiast geraakt en wil je zelf met raw food aan de slag, dan kun je je via deze blog opgeven voor gratis raw food recepten. Dit kun je doen door rechtsboven aan deze pagina je naam en email adres in te vullen. Je krijgt dan direct je eerste recept in je mailbox.
Verder heb ik een gratis e-book “The Seven Secrets of a Good Diet” geschreven over rauwe voeding, dat je kunt downloaden via http://www.TheBestNaturalDiet.com/.

Ik hoop, dat je een beetje een idee hebt gekregen over wat een raw food dieet allemaal in kan houden en dat je op jouw manier iets met deze informatie zult doen.
Ik wens je een goede gezondheid en veel succes!

Voor het artikel in de Telegraaf zie:

http://vrouw.telegraaf.nl/actueel/3876049/__.html

Annet van Dorsser
Raw Food Nederland en België

Copyright © 2008

3 comments:

linda said...

Hoi Annet,

leuk om te lezen zeg !

Moore dat wist ik wel maar jee,
Babra en sting ook .

de recepten die je noemt lijken me erg lekker,mmmmmmmmmmmmmmmm

liefs,
linda

Barbara said...

Hoi Annet,

Ik heb zojuist het artikel in de telegraaf gelezen.
Het is verdrietig om te zien dat er weer meer aandacht wordt besteed aan de tegenargumenten dan aan de voordelen van raw food.
Zo ontstaat er nooit een open en eerlijke discussie.

Ik wil daarom maar eens mijn ervaring hier zetten. Wie weet dat het wat tegenwicht biedt aan alle kritiek.
Ik eet nu ruim een jaar rauw, en de resultaten zijn er!
Ik ben al jaren ziek en de laatste 4 jaar voornamelijk aan bed en huis gebonden omdat ik tot bijna niets meer in staat was. Er is een tijd geweest dat ik zelfs maar max. 3x per dag in staat was om de 7 stappen naar het toilet te lopen....
Mijn huisarts zei me een jaar geleden dat ik de ziekste patient in zijn praktijk was en volgens hem met 1 been in het graf stond, maar hij had geen idee wat hij voor me kon doen.

Ik heb in die periode via internet vernomen over het raw food dieet en was meteen overtuigd dat ik dit moest proberen. Ik ben overgegaan op een volledig rauw en koolhydraatarm dieet. En mijn lichaam begint sindsdien weer langzaam te functioneren, mijn energie neemt langzaam toe, mijn huid, geheugen, gezichtsvermogen verbeteren, pijnen nemen af, mijn haren vallen niet meer uit en de tijd dat ik tot niets in staat was is verleden tijd.
Ik maak iedere dag mijn eigen eten, sta soms uren in de keuken, doe af en toe wat huishoudelijke klusjes en kan sinds een paar weken weer kleine stukjes autorijden. Ik moet alles nog heel goed plannen en veel rusten tussentijds en ik heb nog een lange weg te gaan, maar er zit vooruitgang in en dat hebben de geleerde artsen toch al jaren niet voor elkaar gekregen. het is vooral te danken aan mijn koolhydraatarme, alkalische rauwe voeding!
Als de resultaten zo duidelijk zijn, kan je mij niet meer overtuigen dat het slecht is om rauw te eten.

het is dan ook fijn dat je dit blog bent gestart, want de kritiek komt mijns inziens vooral voort uit onwetendheid en angst voor het onbekende. Ga vooral zo verder, ik lees het iedere dag met veel plezier en hopelijk zijn er op deze manier steeds meer mensen die de juiste informatie krijgen.

liefs barbara

sita said...

Dankjewel Annet voor deze waardevolle informatie! Geinspireerd hierdoor en door de reactie van Barbara wil ik graag iets over mijn eigen positieve ervaring met dit dieet kwijt, meteen bedoeld als reactie op zowel 'Rauw' als het telegraafartikel.

Sinds vorig jaar ben ik mij gaan verdiepen in raw food in verband met mijn ziekte, colitis ulcerosa. Ik vond toendertijd een site van David Klein en ook van Paul Nison, twee heren die zichzelf van deze ziekte genezen hebben via raw food. En zo'n twintig jaar al klachtenvrij zijn!!! Voor mij in elk geval een stimulans om dit 'dieet' te gaan volgen. Ik bestelde hun boeken, ondertussen verzamelde ik steeds meer informatie over de raw food levensstijl en ontdekte dat ik iets had gevonden wat bij heel veel andere mensen een genezend effect had en bovendien in Hollywood erg populair blijkt, omdat het verjongend werkt.
In de jaren '60 kende men dit in Amerika al onder de benaming Natural Hygiene. Het is dus niet zomaar iets nieuws, er zijn al meerdere mensen gezond oud mee geworden.

Het zal misschien wat gewijzigd zijn in de loop der jaren, vooral de recepten zijn lekkerder geworden... en waarschijnlijk zullen er nog wel meer wijzigingen volgen, zoals het elimineren van bepaalde stoffen (die in excess minder gezond zijn) door kort te stomen, te drogen, of aanpassingen in de kiemtijden van bepaalde zaden e.d.. In ieder geval goed dat er meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt, zodat ook de ondeskundige negatieve meningen over rauw voedsel minder gaan worden.
Enerzijds snap ik de reacties op de film 'Rauw' heel goed. Wanneer mensen niet genoeg weten van het hele dieet, dan komt het nogal extreem over. Ik vond het zelf best een aardige documentaire, maar zou als leek niet enthousiast zijn geworden voor rauw voedsel, omdat het meer een associatie geeft met ascese dan met blijheid. Wie mij echter wel steeds enthousiaster maakten tijdens mijn speurtocht op dit gebied, waren vooral mensen als Alissa Cohen en Karen Knowler; zij zijn al jaren raw foodists en zien er geweldig goed uit, stralen een positieve, gezonde energie uit en rust (!), zijn helder van geest en allesbehalve uitgemergeld. Zo zou je willen zijn, denk je dan.

Eigen bevindingen zijn natuurlijk ook belangrijk en feit is, dat in mijn geval al heel veel klachten sterk verminderd zijn. Ik zal voorlopig misschien niet 100% rauw worden, maar dat is vooral omdat mijn spijsvertering dat nog niet aankan. Het genezingsproces kost tijd en dat zal voor iedereen anders zijn. Wanneer het echter zo blijkt te gaan werken als bij David Klein en Paul Nison, verheug ik mij op de heerlijke gerechten. Veel recepten van goeie chefs kun je op internet vinden, 1 ervan is bv: Russell James, the raw chef blog. Raw Food is een manier van eten die heel lekker kan zijn en het mooie is, dat je het zo streng kunt volgen als je zelf wilt. De meeste mensen schijnen zich inderdaad alleen maar beter te gaan voelen. Zij zeggen ook: geloof mij niet, probeer het zelf maar uit.
Nog een opmerking over het afvallen: dit verschijnsel kan zich voordoen doordat het lichaam zich van allerlei toxines ontdoet in de eerste periode als je meteen 100% rauw gaat eten (wat dus niet hoeft). Dat herstelt zich later weer en dan krijg je je gewicht dat oorspronkelijk bij je hoort. De meesten die toch al te zwaar waren blijven meestal zo'n tien kilo lichter dan voorheen.

Alle lof voor Annet van Dorsser, die zich middels haar sites zo inzet voor deze gezonde levensstijl in Nederland, waardoor steeds meer mensen beter geinformeerd raken. Heel veel succes toegewenst!!!

Sita