Wednesday, April 30, 2008

Raw food in Telegraaf, Standaard, Nieuwsblad en op de Radio

Het is de afgelopen dagen erg druk geweest bij Rawfood Nederland en België.
Zes interviews over raw food voor de grote kranten en radio zenders binnen een paar dagen.

Het begon met een paginagroot artikel in de Telegraaf van afgelopen maandag 28 april, waarvoor ik afgelopen vrijdag geïnterviewd ben. Daarna volgden de grote Belgische kranten “De Standaard” en “Het Nieuwsblad”, waarin gisteren twee paginagrote artikelen over raw food stonden.

Vervolgens ging gisterochtend al vroeg de telefoon voor een interview met Studio Brussel. Dit is tussen de middag uitgezonden. Even later volgden de Belgische zenders 4 FM en Radio 1. De hele dag werd er op de Belgische radio veel aandacht besteed aan raw food.

Natuurlijk bracht alle publiciteit de nodige verdraaiing van de werkelijkheid met zich mee. Dit is bijna onontkoombaar, als je interviews geeft. Het is het werk van de journalist er een leuk en smeuïg verhaal van te maken, wat soms de waarheid een tikkeltje geweld aandoet. Ik denk dan vooral aan het Belgische artikel, waar iemand in een grote lap rauw vlees bijt, terwijl ik had verteld dat de meeste raw foodies veganist of vegetariër zijn. Het was in ieder geval een lekker gekke foto, die direct de aandacht trok. Waarschijnlijk was dat ook de bedoeling. Het heeft in ieder geval gewerkt. Ik heb de afgelopen dagen vele duizenden bezoekers op mijn blogs gehad en ben de pers dankbaar voor alle aandacht voor raw food.

Opvallend vond ik de reacties van de hoogleraren, die om hun mening werd gevraagd over een onderwerp, dat volgens mij betrekkelijk nieuw voor ze is. Het viel me op dat de Nederlandse hoogleraar Tiny van Boekel de China studie niet kent, de belangrijkste en grootste wetenschappelijke studie ooit gedaan naar voeding en gezondheid (en met name kanker). Tiny van Boekel betwijfelt of mijn uitspraken wetenschappelijk gefundeerd zijn. Als hij de China studie had gekend, dan zou hij weten dat mijn uitspraken dat inderdaad zijn.

De Belgisch hoogleraar Greet Vansant kwam met een nog opvallender uitspraak. Wetenschappelijk onderzoek in Nederland had aangetoond, dat raw food kinderen te klein zijn. Nou ben ik toevallig op zoek naar raw food kinderen in Nederland en ik weet, dat we er wel één hebben: Tom. En die is echt nooit onderwerp van een wetenschappelijke studie geweest, waarin zoiets geconcludeerd zou zijn. Het tegenovergestelde blijkt zelfs waar. Dr. Gabriel Cousens doet namelijk wel onderzoek naar raw food kinderen in Amerika en ze blijken groter dan gemiddeld!

Dan was er nog het punt van de bacteriën en de schimmels. Ik zou er zelf bijna bang voor worden als ik dat hoor, terwijl ik daar nog nooit een probleem mee gehad heb. Ik denk dat je weerstand veel groter wordt als je rauw eet en dus meer kan hebben, maar bovendien dat je veel gevoeliger wordt voor wat je eet. Als iets er niet goed uitziet, niet goed ruikt, niet goed proeft of niet goed voelt, dan eet ik het niet. Ik ben hierin veel gevoeliger en kritischer dan anderen. De bacteriën waar iedereen zo bang voor is, zitten vooral in dierlijk voedsel, zoals in rauwe kip, die ik nooit in huis heb. Ik denk, dat je daar met raw food dus juist veel minder kans op hebt. En natuurlijk willen juist rawfoodies alles zo vers mogelijk hebben, liefst direct uit de tuin of van het land.

En wat te denken van de schimmels in de tarwe. Zouden deze hoogleraren dan ook geen brood eten? Dit wordt in het raw food dieet namelijk afgeraden i.v.m. de schimmels die ontstaan bij de opslag van tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Als je bang voor schimmels bent, moet je dat als één van de eerste dingen laten staan.
Een ondeugende vraag … hoeveel niet raw foodies zouden er vandaag op Koninginnedag ziek geworden zijn door voedselvergiftiging van vlees en visgerechten, die te lang buiten de koeling hebben gelegen? Wat een mazzel, dat het niet erg warm was ;-)

Kortom in de hele discussie de afgelopen dagen heb ik niet één steekhoudend argument gehoord tegen raw food. En dat is maar gelukkig ook. Het is niet voor niets het dieet van de 21ste eeuw.
De massale bezoeken aan mijn website getuigen ervan, dat iedereen eigenlijk best begrijpt, dat onbewerkte voeding in zijn natuurlijke staat gewoon gezond moet zijn.

Monday, April 28, 2008

Gratis Rawfood Recepten door Annet van Dorsser

Ben je nieuwsgierig geworden naar raw food en wil je het zelf ook eens proberen?
Geef je dan hieronder op voor onze gratis recepten.
Vul je naam en emailadres in en je krijgt elke week een gratis rawfood recept in je mailbox.

Het is uiteraard geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting.
Gewoon om je kennis te laten maken met gezonde rauwe voeding.
We respecteren je privacy en zullen je email adres nooit met iemand anders delen.

Vul hieronder je gegevens in voor gratis rawfood recepten


Naam:
Email:





Sunday, April 27, 2008

Wat is een raw food dieet? Artikel door Annet van Dorsser

Sinds de film “Rauw” van Anneloek Sollart, met daarin Francis en Tom in de hoofdrol, op de televisie is geweest, is ook in Nederland de discussie rondom raw food in alle hevigheid opgelaaid. Amerika is ons hierin een heel eind voor. Bekende artiesten, zoals Demi Moore, Babra Streisand, Alicia Silverstone, Beyonce, David Bowie, Carol Alt, Donna Karan, Sting en Bryan Adams promoten het raw food dieet.
Er is in Amerika veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van allerlei ziekten met een raw food dieet. Hiernaar is op het ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek gaande. Gewone winkels liggen er vol met raw food produkten.
Onafhankelijke marketing bureaus in Amerika spreken over raw food als het dieet van de 21ste eeuw. In Nederland begint er nu ook veel interesse te komen. Er bestaat echter ook veel onduidelijkheid, vandaar dit artikel.

Onder raw food (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 45 graden Celsius. Als voeding wel boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen, zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Het belang van vitaminen en mineralen kent iedereen wel. Maar ook de enzymen blijken erg belangrijk voor ons lichaam, voor het verteren van onze voeding, voor allerlei lichaamsprocessen en om veroudering tegen te gaan. Als je onvoldoende enzymen binnenkrijgt, moet je lichaam veel harder werken om je voeding om te zetten, waardoor je minder energie overhoudt voor andere dingen. De praktijk bevestigt dit telkens weer; mensen die rauw gaan eten vertellen allemaal, dat ze ineens zoveel meer energie hebben.

Er zijn meerdere manieren, waarop het raw food dieet ingevuld kan worden. Net zo als bij andere voeding zijn er geen twee mensen die het op dezelfde manier doen.
Personen die voor de volle 100% op raw food leven, eten over het algemeen op alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch. De voeding is bij voorkeur biologisch. Zij eten alle soorten rauwe groenten (veel bladgroenten), fruit, noten, (gekiemde) zaden, gekiemde bonen en granen, zeewier, kruiden, wilde planten en superfoods.
Hiervan zijn heerlijke gerechten te bereiden met behulp van de blender, keukenmachine, sapcentrifuge en droogoven (een oventje dat niet warmer wordt dan 45 graden Celcius).

Als je rauw eet, kun je heel gewone gerechten maken en zelfs warm eten.
Voorbeelden zijn:
spaghetti van courgette met verse tomatensaus
tomaten crème soep van tomaten met o.a. rauwe macadamia noten
appeltaart met als basis noten en dadels en daarop verse appels
chocolade taart van o.a. rauwe cacao en cocosolie
chocoladevla van rauwe cacao met o.a. banaan en avocado
melk, yoghurt en kaas van noten
sushi met verse groenten en notenpaté
Ook kun je heel bijzondere rauwe gerechten maken, zoals de beroemde zuurkooltaart van onze Nederlandse raw food kok Jeramaya van Sterren (zie foto hieronder).

Je kunt als je rauw eet, ook warm eten.
Door de documentaire “Rauw” is daar de nodige verwarring over ontstaan.
Notenmelk of soep kun je opwarmen tot 45 graden Celcius. Lekker warm dus.
Normaal verhitten we ons eten tot 100 graden en laten het afkoelen tot ongeveer 45 graden voor we het opeten. Nu doen we het andersom; we bereiden het koud en verwarmen het tot 45 graden, waardoor er veel meer voedingsstoffen behouden blijven.

Kortom, je hoeft als je raw food eet niets te kort te komen, integendeel het levert veel meer energie dan andere voeding en heeft een zeer geneeskrachtige werking.
Een raw food dieet kan enorm gevarieerd zijn en moet dat naar mijn idee ook zijn.
Het vereist natuurlijk de nodige studie om je deze nieuwe manier van eten eigen te maken, maar dan zul je er ook volop profijt van hebben.

Niet alle raw foodies of raw foodists, zoals ze in Amerika genoemd worden, eten 100% rauw. Er zijn ook tussenvormen. Over het algemeen wordt gezegd, dat je bij 80% rauw, al de meeste voordelen van rauwe voeding ondervindt. Voor de overige 20% kun je dan gekookte of gestoomde groenten, granen of wat volkorenbrood eten (over tarwe bestaat trouwens ook de nodige discussie).

Verder zijn er mensen die wel 100% rauw eten, maar wat rauwe dierlijke voeding aan hun dieet toevoegen in de vorm van rauwe zuivel, rauwe eieren of rauwe vis. Met de laatste twee moet je trouwens wel voorzichtig zijn i.v.m. salmonella en parasieten. In Nederland kun je heel goed Hollandse Nieuwe (haring) eten, als je rauwe vis wilt eten. Die is goed behandeld tegen parasieten door hem te zouten en vervolgens in te vriezen.

Tenslotte is er natuurlijk een grote groep mensen, die voor een deel rauw eet en verder traditionele voeding. Hoewel dit geen echte rawfoodie’s zijn, kan het voor bepaalde personen een prima oplossing zijn en voor anderen een goede start. Ook dit kan al een behoorlijke verbetering van de gezondheid opleveren.

Wil je meer of helemaal rauw gaan eten, dan is het erg belangrijk je hier goed in te verdiepen. Doe je het zomaar, zonder er erin te verdiepen, dan loop je snel tekorten op en kan je erg afvallen.
Ook is het belangrijk op je vitamine B12 te letten. Als je veganistisch eet, krijg je hier onvoldoende binnen en moet je een supplement gebruiken.
Gelukkig is er via internet heel veel goede raw food informatie beschikbaar en zijn er ook in Nederland goede cursussen en “kooklessen”. Rauw eten bereiden kan net zo leuk zijn als koken, zelfs leuker; de smaken zijn puur, de kleuren prachtig en je voeding geeft je veel meer energie en voldoening.

Zelf leef ik voornamelijk op rauwe voeding. Mijn vier kinderen krijgen een groot deel rauwe voeding, maar ook “gewone” dingen. Ik geef ze hierin veel vrijheid, omdat ik vind dat ze zichzelf bewust moeten worden van het effect van voeding op hun gezondheid. Als ik ze hier thuis alleen rauwe voeding voorzet, zoeken ze de rest wel buiten de deur. Ik heb er liever wat zicht op ;-)

Rauwe voeding geeft mij veel energie, waardoor ik in staat ben naast de opvoeding van mijn vier kinderen, elke dag aan mijn twee druk bezochte raw food blogs te werken en nog diverse dingen er naast te doen. De kracht van rauwe voeding merk je pas echt, als je het eet.

Hieronder volgt een lijst van gezondheidsproblemen, waarbij een raw food dieet goede effecten kan hebben. Een dieet kan echter nooit in de plaats komen van goede medische begeleiding. Die raad ik je dan ook zeker aan, als je gezondheidproblemen hebt.
Er zijn veel verhalen en er is ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gunstige werking van een raw food dieet bij overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, depressies, ADHD en hyperactiviteit, hart- en vaatziekten, artritis, PMS, overgang, problemen met de spijsvertering, ME, vermoeidheid, MS en vele andere klachten.

Op deze blog kun je veel informatie vinden over raw food. Nog veel meer informatie kun je vinden op mijn Engelse blog, die te vinden is op http://www.RawFoodSuccess.com/.
Ben je enthousiast geraakt en wil je zelf met raw food aan de slag, dan kun je je via deze blog opgeven voor gratis raw food recepten. Dit kun je doen door rechtsboven aan deze pagina je naam en email adres in te vullen. Je krijgt dan direct je eerste recept in je mailbox.
Verder heb ik een gratis e-book “The Seven Secrets of a Good Diet” geschreven over rauwe voeding, dat je kunt downloaden via http://www.TheBestNaturalDiet.com/.

Ik hoop, dat je een beetje een idee hebt gekregen over wat een raw food dieet allemaal in kan houden en dat je op jouw manier iets met deze informatie zult doen.
Ik wens je een goede gezondheid en veel succes!

Voor het artikel in de Telegraaf zie:

http://vrouw.telegraaf.nl/actueel/3876049/__.html

Annet van Dorsser
Raw Food Nederland en België

Copyright © 2008

Saturday, April 26, 2008

Voedingswaarde van rauw voedsel vergeleken met gekookt voedsel



Dit is een heel overtuigende video. Storm Talifero vergelijkt de hoeveelheid voedingsstoffen in gekookt voedsel met die in rauw voedsel.
Een rauwe appeltaart blijkt veel meer voeding te bevatten, dan een gebakken appeltaart.
Bovendien is het maken van een rauwe appeltaart veel makkelijker en gaat het veel sneller.
Dus ... waarom nog langer appeltaarten bakken?

Thursday, April 24, 2008

De documentaire "Rauw" door Anneloek Sollart met Tom en Francis



Voor wie de documentaire "Rauw" gemist heeft, hier is hij!

"Rauw" is een film van van Anneloek Sollart, met daarin Tom Watkins en Francis Kenter in de hoofdrol. De film gaat over het leven van Tom, een jongen van 11 jaar, die anders eet dan iedereen om hem heen. Hij eet alleen rauwe voeding, een 100% raw food dieet.
"Rauw" heeft in Nederland de discussie rondom rauwe voeding flink aangezet. Iedereen bemoeit zich er mee, met name mensen die niets van rauwe voeding weten.

Francis zegt zelf in haar commentaar, dat rauwe voeding (raw food) in de film op een objectieve manier belicht wordt. Zelf ben ik het daar niet mee eens. Ik vind de manier waarop de film in elkaar is gezet erg suggestief.

Toen ik de film eindelijk zag (wij waren opnamen maken van Brian en Anna Maria Clement tijdens de uitzending op TV), begreep ik alle commotie beter. Rauwe voeding wordt voortdurend afgezet tegen gangbare voeding. Het lijkt of Tom alleen maar sinasappels, appels, sla en tomaat eet. Dan denk zelfs ik "oh, wat zielig". En dit terwijl ik Tom en Francis ken en weet, dat Tom niet zielig is. Tom is een vrolijk energiek jongetje, die heel wat meer eet dan sinasappels, appels, tomaat en sla.

Francis wordt afgespiegeld als erg rigide en fanatiek en Tom als een weerloos slachtoffer. Tom’s onzekerheid door alle aandacht voor zijn voeding zijn duidelijk zichtbaar in de film. Ik denk dat deze film een behoorlijk beladen beeld over rauwe voeding geeft. Weet je meer over rauwe voeding, gezondheid en modern wetenschappelijk onderzoek, dan begrijp je onmiddellijk, dat de werkelijkheid anders is.

Rauw eten is een kunst. Het vereist studie, kennis en ervaring. Dan kan rauwe voeding net zo rijk en gevarieerd zijn als alle andere voeding. Ik denk zelfs dat variatie in elk dieet noodzakelijk is voor een optimale gezondheid.

Kortom, de film "Rauw" heeft aardig wat stof doen opwaaien, de bewustwording begint te komen. Dit is een aanzet. Het echte werk, heel veel goede informatie verspreiden en de goede producten in Nederland introduceren, begint pas.

Ik kan in ieder geval alvast stellen, dat de manier van eten, zoals je die in de film ziet, wat fruit en wat sla, niet overeenkomt met mijn interpretatie van rauwe voeding. In de film mis ik zo wie zo noten, zaden, zeewier, superfoods en gekiemde zaden, die allemaal deel uitmaken van een 100% raw food dieet. Als de film dat allemaal ook had laten zien en niet alleen Tom starend bij borden dampend eten, dan had Nederland nu een heel andere beeld van rauwe voeding.

Nou ja, de best manier om iemand in actie te krijgen, is emotie op te roepen. Dat is in ieder geval gelukt. Het is nu tijd voor goede inhoudelijke informatie. Over een paar jaar, zal het hier net zo zijn als in Amerika, waar onafhankelijke marketing bureaus hebben vastgesteld dat rauwe voeding het dieet van de 21ste eeuw wordt. In Amerika liggen de grote supermarkten vol met raw food producten en moet op producten vermeld worden, of ze rauw zijn. Europa loopt nog wat achter, maar de massale reactie op de film “Rauw” geeft wel aan, dat ook Europa gauw zal volgen.

Wil je meer weten over verantwoorde rauwe voeding, meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief, gratis recepten of zet deze blog op je RRS feed. We houden je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in Rawfood Nederland.

Wednesday, April 23, 2008

Telegraaf: Kippenvlees zonder slachten. Of plantaardige voeding ….

De Amerikaanse dierenrechten organisatie PETA heeft rijk een miljoen dollar uit aan de eerste wetenschapper die voor 2012 kippenvlees kan produceren, zonder daarvoor dieren te slachten. Het vlees zou geproduceerd moeten worden door stamcellen in een drager te plaatsen en daar te laten groeien. Kan het nog gekker worden?

Ja, het leed van de kippen voor de vleesindustrie is vreselijk. Dat ben ik helemaal met PETA eens. Daar moet onmiddellijk een eind aan komen. Maar hoe gaan we dat doen? Wat is de juiste manier?

Aar mijn idee kan PETA beter deze prijs uitreiken aan iemand, die een gezond dieet kan samenstellen zonder dierlijk eiwit en die in staat is mensen te overtuigen, waarom dit de beste oplossing is.

De bekende China study, uitgevoerd door professor T. Colin Campbell heeft aangetoond, dat dierlijk eiwit kanker veroorzaakt. Dit onderzoek toonde aan, dat een percentage van 5% dierlijk eiwit in de voeding kanker kan voorkomen of zelfs kan genezen. Is het percentage dierlijk eiwit in de voeding echter 20%, dan is er grote kans dat er kanker ontstaat of dat bestaande kanker verergert. Dit geldt voor zowel mensen, als dieren.

Waarom dan de oplossing voor het kippen probleem zoeken in weer een vorm van dierlijk eiwit? Als iedereen over gaat op plantaardig eiwit, worden mensen gezonder, is er minder energie nodig om voeding te produceren, hebben we minder afvalstoffen, vermindert opwarming van de aarde en is er meer dan voldoende voeding voor de hele wereldbevolking. Waarom dus zo moeilijk doen?

Een voeding bestaande uit verse groente, fruit, zaden, noten, zeewier, granen en eventueel wat superfoods blijkt de meest gezonde voeding te zijn. Welvaartsziekten als overgewicht, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en diabetes type 2 zijn er over het algemeen goed mee te genezen. Juist het dierlijke eiwit dat wij eten is de oorzaak van veel van de gezondheidsproblemen, die wij op het ogenblik tegenkomen.

Bovendien … wie of wat moet de drager van die stamcellen worden? Loop je niet de kans er veel nieuwe problemen bij te creëren? Weet iemand wat het effect van deze nieuwe voeding op onze gezondheid zal zijn? Dat blijkt vaak pas na vele generaties.

Chimpansees, die qua DNA ongeveer 98-99% hetzelfde zijn als mensen hebben altijd op een dieet geleefd, dat uit vers fruit, bladgroen en wat insecten bestaat. Een koe en een paard kunnen gewoon uit gras hun eiwitten maken. De gezondste volkeren op aarde leven op (voornamelijk) plantaardige voeding. Waarom zouden wij dit vlees überhaupt nodig hebben?

Ik denk dat PETA een fout maakt door mee te gaan in de vleesgedachte. We hebben al dat vlees helemaal niet nodig. Wetenschappelijk onderzoek toont duidelijk aan, dat volwaardige plantaardige voeding een veel beter alternatief is.

Het artikel in de Telegraaf:
http://www.etenengenieten.nl/3849372/_Miljoen_voor_vlees_zonder_slachten__.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3844285/_Een_miljoen_dollar_beloning__.html?p=37,2

Monday, April 21, 2008

Vers vruchtensap in de sapcentrifuge, peer-appel-sinaasappel



Annejet laat zien hoe je vers vruchtensap maakt met een Philips sapcentrifuge. Ze maakt eerst vruchtensap van appel en peer voor zichzelf en dan van appel en sinaasappel voor haar broer. Annejet is 6 jaar oud. Het is echt heel gemakkelijk.
De onderdelen van de sapcentrifuge gaan 's avonds in de vaatwasser.

Sunday, April 20, 2008

Vegetarisme en veganisme kunnen opwarming aarde stoppen





Onze melk- en vleesindustrie dragen in hoge mate bij aan de opwarming van de aarde.
Is er iets wat wij hier zelf aan kunnen doen?
Ja, ga over op vegetarische of nog beter veganistische voeding.

Kijk naar deze video's en hoor/zie waarom veganistische voeding nu belangrijker is dan ooit eerder in de geschiedenis van de mensheid.
Het kan de aarde redden en een einde maken aan het intense lijden van de dieren in onze vlees- en melkindustrie.

Gratis Rawfood Recepten

Zoek je gratis rawfood recepten?
Vul dan hieronder je naam en emailadres in.
Je krijgt dan elke week een gratis rawfood recept in je mailbox.

Het is uiteraard geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting.
Gewoon om je kennis te laten maken met gezonde rauwe voeding.
We respecteren je privacy en zullen je email adres nooit met iemand anders delen.

Vul hieronder je gegevens in voor gratis rawfood recepten


Naam:
Email:





Friday, April 18, 2008

Voedingsstoffen weg uit groente en fruit? De gezonde oplossing!

Onze groente en fruit zijn steeds armer aan essentiële voedingsstoffen. De landbouwgrond wordt volgespoten met dierlijke mest en raakt uitgeput. Bloemkool, worteltjes en andijvie bevatten nauwelijks meer vitamine C. Welvaartsziekten als overgewicht, diabetes, kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten nemen hand over hand toe. Veel mensen blijken weliswaar te zwaar, maar tegelijkertijd zwaar ondervoed.

Als onze voeding de hoognodige voedingsstoffen niet meer bevat, hoe komen we er dan wel aan?
Niet getreurd, de oplossing is veel simpeler dan we denken. Er bestaat gelukkig ook voeding die wel rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Hieronder heb ik een aantal manieren op een rijtje gezet om wel aan je voedingsstoffen te komen.

1 Eet biologische groente en fruit
Het blijkt dat biologische groente en fruit veel meer voedingsstoffen bevatten. Ze zijn weliswaar wat duurder, maar als ze drie keer zoveel voeding bevatten, is dat zeker de moeite waard. Bovendien bespaart het je op den duur flink aan ziektekosten.
En ... je werkt op deze manier ook nog mee aan een beter milieu.

2 Eet meer wilde planten
- Brandnetels hebben veel geneeskrachtige eigenschappen en bevatten chlorofyl, provitamine A, vitamine C, ijzer, magnesium, silicium, kalium, calcium, zink, zwavel, mangaan en voedingsvezels.
- Paardenbloemen hebben weer andere geneeskundige eigenschappen en bevatten provitamine A, vitamine B, C, D, E , choline, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.

3 Eet meer superfoods
Superfoods zijn voedingsmiddelen, die zo rijk zijn aan vitaminen en mineralen, dat ze supervoeding worden genoemd. Ze bevatten een zeer hoge concentratie aan vitaminen en mineralen.
- Rauwe chocolade is zeer rijk aan magnesium, ijzer, chroom, silicium, broom, zwavel, tryptofaan en antioxidanten. Rauwe chocolade is één van de meest geconcentreerde voedingsmiddelen. Het blijkt de bloedsuiker niet te verhogen en is daardoor ook geschikt voor diabetes patiënten. Ook onderdrukt het het hongergevoel en is daarom een prima voedingsmiddel als je af wilt vallen.
- Goji bessen zijn zeer rijk aan provitamine A, vitamine B1, B2, B6 en E, zink, ijzer, koper, calcium, germanium, selenium en fosfor.
- Hennepzaad is zeer rijk aan essentiële vetzuren en bevat alle 10 essentiële aminozuren. Verder bevat het provitamine A, vitamine B en C, magnesium, kalium, zwavel, calcium, ijzer en fosfor.

4 Gebruik vaker verse kruiden en knoflook
Verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, selderie, dille, koriander en bieslook voegen veel smaak en voedingsstoffen toe aan je voeding. Traditioneel werden ze ook medicinaal gebruik om hun grote voedingswaarde.
Ook knoflook is zeer rijk aan voedingsstoffen. Het bevat onder andere veel selenium, waar juist een groot tekort aan is in West-Europa. Verder bevat het vitamine A, B en C, germanium, koper, chroom, borium, molybdeen, jodium, calcium, zwavel, magnesium, ijzer, zink.

5 Eet meer gekiemde zaden
Laat zelf zaden ontkiemen in je vensterbank, plantenkas of buiten. Dit is een gemakkelijke en goedkope manier om zelf groente te verbouwen, die zeer rijk aan voedingsstoffen is. Voor meer informatie hierover, kijk op http://www.rawfoodsuccess.com/.

6 Drink meer groene thee
In groene thee zit onder andere provitamine A, vitamine B, C, D, E, calcium, chroom, ijzer, kalium, kobalt, koper, mangaan, magnesium, molybdeen, natrium, fosfor, tannine, theobromine, theofylline, selenium, strontium en zink. Zwarte thee bevat lang niet zoveel voedingsstoffen, door de manier waarop hij bewerkt is.

7 Eet meer plantaardige voeding
Als iedereen plantaardige voeding zou eten, zou er meer dan voldoende voeding zijn voor de hele wereldbevolking. Het vraagt twintig keer zoveel fossiele brandstof om een calorie dierlijke voeding te maken dan om een calorie plantaardige voeding te maken. Dierlijke voeding draagt hierdoor in hoge mate bij aan de opwarming van de aarde.
Als iedereen plantaardig zou eten, zou de bodem zou minder intensief bebouwd hoeven te worden, omdat het grootste gedeelte van de plantaardige voeding die erop verbouwd wordt nu naar de dieren gaat. Hierdoor zou het land meer tijd krijgen om te herstellen.
Plantaardige voeding zou ook het mestoverschot probleem oplossen. Minder dieren betekent minder mest en dus een gezondere bodem en een beter milieu.

Kortom er zijn voldoende voedingsmiddelen en methoden om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas zijn onze oude gewoontes niet meer afdoende. Wil je gezond blijven, dan zul je je in voeding moeten verdiepen en bewuste keuzes moeten maken. Het gaat niet meer vanzelf zoals vroeger. Gelukkig blijken er nog meer dan voldoende mogelijkheden te zijn, om wel gezond te eten.

Voor meer informatie over gezonde voeding, kijk op deze blog of ga naar http://www.rawfoodsuccess.com/.

Dit artikel is een reactie op:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3801467/_Vitamine_weg_uit_groenten__.html?pageNumber=4

Thursday, April 17, 2008

De Telegraaf: Groente en fruit in Nederland arm aan voedingsstoffen

In dagblad de Telegraaf van gisteren en vandaag las ik alarmerende artikelen.
De groente en fruit in Nederland bevatten nauwelijks meer vitaminen. Met name met selenium is het slecht gesteld. Onderzoek uit Scandinavië buitenland wees hier 20 jaar geleden al op. Gelukkig wordt het nu ook in Nederland bekend. Onze groente en fruit is niet meer zoals het altijd geweest is. Waar geen voedingsstoffen in de bodem zitten, kunnen zij ook niet in de planten komen.

Maar … het is erger! De bodem zit bovendien vol met pesticiden, herbiciden en reststoffen van antibiotica en hormonen, die er via landbouwgiffen, dierlijke mest en het water in terecht komen. Dus niet alleen krijgen we onze voedingsstoffen niet meer binnen, we krijgen bovendien te maken met een steeds groter wordende toxische belasting vanuit het milieu.
De gemiddelde baby wordt geboren met 200 toxinen in zijn lichaam, waarvan het grootste gedeelte kankerverwekkend is.

Volgens een artikel in de Telegraaf van gisteren heeft de gemiddelde Nederlander een tekort aan de mineralen zink, ijzer, selenium, koper en magnesium en vitamine A. Volgens Amerikaans onderzoek zijn de grootste tekorten die aan in magnesium, ijzer,selenium en broom. In het artikel in de Telegraaf wordt al terecht de link gelegd tussen deze voedingstekorten en de enorme toename van kanker en diabetes. Maar wat te denken van alle osteoporose? Voor de aanmaak van botweefsel hebben we magnesium en silicium nodig en niet calcium, zoals veel mensen denken. Hieruit valt dus meteen te verklaren, waarom er zoveel osteoporose in West-Europa voorkomt, ondanks de grote melk consumptie. Het gaat niet om de kalk in melkproducten, maar om de magnesium en silicium die in onze groente en fruit zouden moeten zitten, maar er niet meer inzitten!

Diabetes, vele vormen van kanker, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose en zelfs depressies blijken goed te reageren op biologische rauwe voeding. Waarom, wordt langzamerhand voor iedereen duidelijk. Bijna iedereen in onze maatschappij is ondervoed, ook al is men nog zo dik, en wordt belast met toxische stoffen. Ga je beter eten, d.w.z. voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen en niet aan calorieën, dan blijken veel van deze welvaartsziekten, inclusief diabetes en overgewicht heel goed te genezen te zijn. Het gaat niet langer om de kwantiteit, oftewel het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, maar veel meer om de kwaliteit van je voeding, de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
Gelukkig, ook Nederland gaat het ontdekken!

In de discussie in de Telegraaf hoor ik te weinig over biologische voeding. Uiteraard is dit de voeding die de meeste voedingsstoffen bevat, omdat de bodem met veel meer zorg wordt behandeld en er geen gifstoffen worden gebruikt.

Het is geweldig, dat Nederland zich nu bewust wordt van de voedingsstoffen in de voeding.
Maar wie kent al de Codex Alimentarius?
Het wordt ook hoog tijd, dat ook hier aandacht aan besteed gaat worden. Internationaal worden momenteel regels vastgelegd, hoe ons voedsel behandeld moet worden. Iedereen zal zich hieraan moeten houden i.v.m. de internationale handel. Veel van deze regels zijn echter discutabel. Zo zal bijvoorbeeld het doorstralen van alle groente en fruit met gammastralen verplicht worden en zal al onze voeding met pesticiden en herbiciden behandeld moeten worden.
Ook de invoering van deze Codex eind 2009 zal de voedingswaarde van onze voeding enorm gaan aantasten. Er zijn voorspellingen, dat de voeding tegen die tijd zo arm zal zijn aan voedingsstoffen, dat er 3 miljard mensen wereldwijd zullen sterven aan welvaartsziekten die te voorkomen zouden zijn met gezonde voeding.

Voor meer informatie over de Codex Alimentarius, kijk op http://www.healthfreedomusa.org/.

Nederland, het is prima, dat het topje van de ijsberg nu boven komt.
Maar …. kijk alsjeblieft nog veel verder!

Voor het artikel in de Telgraaf, kijk op
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3801467/_Vitamine_weg_uit_groenten__.html?pageNumber=4

Wednesday, April 16, 2008

Rawfood Lessen voor Kinderen: De Groente en Fruit Kwis



Een leuke kwis voor peuters en kleuters om gezond eten te leren herkennen:
De Groente en Fruit Kwis.
Oudere kinderen kun je op laten schrijven wat ze zien.
Je kunt er ook een spel van maken. Wie herkent de meeste soorten groente en fruit.
Goed oefenen elke dag ... :-)
Wie wordt onze rawfood kampioen?

Met het oog op rauw eten ... ik heb een oogje op rawfood ;-)

Monday, April 14, 2008

Rawfood Forum Nederland en België

Esmé en Annet van Rawfood Nederland zijn een nieuw Nederlandstalig rawfood forum begonnen.
Het forum is te vinden op www.RawfoodForum.nl.
Je bent van harte welkom met al je rawfood info en vragen.
We hopen dat heel rawfood Nederland en iedereen die geinteresseerd is in rawfood binnenkort op het forum te vinden zal zijn.

Frambozen-bananen-hennepzaad smoothie; rawfood ontbijt recept

Deze smoothie is heel geschikt als ontbijt of als je tussendoor honger krijgt.
De meeste kinderen vinden hem erg lekker.

Ingrediënten per persoon:
1 rijpe banaan
1 ons verse of diepvries frambozen
1 grote eetlepel gepeld hennepzaad
1 – 1 ½ dl water

Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale romige smoothie.
Giet in een mooi glas en geniet ervan!

Hennepzaad is rijk aan omega 3 en 6 vetzuren.
Het geeft de smoothie een rijke, romige smaak en help om de vruchtensuiker langzamer in het lichaam op te nemen. Dit geeft een stabielere bloedsuiker en langdurige energie.

Sunday, April 13, 2008

Orthorexia Nervosa, Anorexia Nervosa, Bulimia en het Rawfood Dieet

Ken je iemand in je omgeving voor wie gezonde of rauwe voeding een obsessie is geworden en die ongezond veel gewicht verliest of heeft verloren? Kijk dan naar deze video's, door een patiënt zelf gemaakt over zijn belevenis van orthorexia nervosa, anorexia nervosa en bulimia nervosa. Hij is zich zeer bewust van zijn ziekte, maar niet in staat eraan te ontsnappen. Een tragisch beeld, dat helaas vaak voorkomt bij deze patiënten.

De meeste mensen komen gelukkig uiteindelijk zelf over anorexia, orthorexia en bulimia heen. Voor sommige kan het proces echter zo ver gaan, dat ingrijpen van buitenaf noodzakelijk is. In extreme gevallen kan het namelijk de dood door uithongering en uitputting tot gevolg hebben. De patiënten zijn er vaak erg goed in hun ziektebeeld te ontkennen en verbergen, dus het vereist behoorlijk wat doortastendheid van de omgeving om tot ze door te dringen.

Met name de tweede video, waar de patient met de ziekte zelf praat vind ik erg indrukwekkend en .... helaas vaak herkenbaar bij mensen die al langere tijd bewust met gezonde voeding bezig zijn. Af en toe zijn de opmerkingen van orthorexia nervosa ook erg grappig, als je ze los ziet van deze wrange context.

Een orthorexia nervosa, anorexia nervosa en bulimia patient vertelt over zijn ziekte.

De patiënt heeft een dialoog met zijn ziekte, met name met de orthorexia nervosa.
Dit kan er gebeuren als je het rawfood deet of elk ander gezond dieet tot in het extreme doorvoert ....



Friday, April 11, 2008

Groentesap van raapstelen-selderij-tomaat-pak choi-paardenbloem

Dit gemengde groentesap van verse (voorjaars-) groenten is lekker verfrissend, reinigend, mineraliserend en belast de bloedsuiker niet. Het is geschikt voor iedereen die een voorjaarsschoonmaak wil houden en nieuwe energie op wil bouwen. Het werkt goed bij voorjaarsmoeheid en vermoeidheid in het algemeen. Ook voor diabetes patiënten is het heel geschikt.

Ingrediënten:
1 bosje raapstelen
2 selderij stengels
1 grote tomaat
3 pak choi bladeren
blad van een paardenbloem

Doe alle groenten stuk voor stuk in de sapcentrifuge en pers er vers sap uit.
De paardenbloembladeren kun je het beste in andere bladeren rollen, anders verdwijnen ze in de sapcentrifuge zonder dat er veel sap uit komt.
Drink het sap direct op. Als je het laat staan oxideert het en gaan de voedingsstoffen (gedeeltelijke) verloren.

Proef het voorjaar en voel de energie!

Thursday, April 10, 2008

Guacamole (avocado dipsaus), een makkelijk rawfood recept



Dit recept voor guacamole is makkelijk en snel te maken en je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig.
Het is voedzaam en gezond en iedereen vindt het heerlijk.

Ingrediënten:
3 avocado’s
1 limoen
½ middelgrote ui
1 middelgrote tomaat
½ Spaanse peper (of meer of minder naar smaak)
zout en peper naar smaak

Je kunt de guacamole eten met dehydrated crackers (crackers uit een speciaal droogoventje),
of als een dipsaus gebruiken voor broccoli en bloemkool roosjes, worteltjes, radijsjes, selderij of komkommer.
Guacamole is ook een goeie vulling voor wraps, sushi of nori rolletjes.

Wednesday, April 9, 2008

Verrijkt uranium, NCD en vasten - video met Gabriel Cousens



Overal om ons heen vinden we tegenwoordig radioactieve afvalstoffen, zoals verrijkt uranium.
Er zijn nog nooit in de geschiedenis zoveel aangeboren afwijkingen en andere ernstige ziektes voorgekomen.

Wat kunnen we hier tegen doen?
Gabriel Cousens raadt aan om twee keer per jaar te vasten. Door te vasten, begint het lichaam afvalstoffen af te voeren. Als je tijdens het vasten NCD gebruikt, ruim je deze afvalstoffen nog sneller op. De NCD "pakt" ze en voert ze uit je lichaam af.

Een heel interessante video ....

Saturday, April 5, 2008

De genezende kracht van levend voedsel

Dit inspirerende artikel is geschreven door Didy.

In de moeilijkste periode van mijn leven, de tijd van de bloedingen, waarin ik het leven vaak niet meer zag zitten, vond ik in mijn brievenbus een uitnodiging om een lezing bij te wonen over levend voedsel. De inhoud van de tekst sprak mij erg aan en ik besloot naar de lezing te gaan. Al snel was ik overtuigd van de kracht die uitgaat van levend voedsel.

Deze voeding is onbewerkt, plantaardig en biologisch. Dus: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen in de natuurlijke vorm. Levend voedsel bevat alle vitaminen, mineralen en enzymen die zorgen voor een evenwichtige gezondheid. Deze voeding is rijk aan bio-energie, die nodig is om de cellen te regenereren en geeft nieuwe levenskracht aan lichaam en geest.

Tijdens de lezingen werden er verhalen verteld over mensen met een ernstige ziekte die genezen waren door levend voedsel. Mijn grootste voorbeeld en inspiratie is dr. Kirstine Nolfi. Zij genas zichzelf van borstkanker door levend voedsel. Later richtte zij een sanatorium op in Denemarken waar zij mensen met een ernstige ziekte behandelde.

Op de dag van de lezing heb ik genoten van de gezonde gerechten, die werden bereid. Ik was zo enthousiast, dat ik diezelfde avond mijn keuken opruimde, zette de pannen boven op de kast, de oven ging de deur uit en het deksel van het gasstel ging dicht.

De ervaring met levend voedsel is de belangrijkste geweest en heeft mijn leven gered. Ik zie het als een wonder en geschenk van God. De bloedingen die mijn leven zwaar maakten waren binnen een paar dagen verdwenen. Mijn lichaam herstelde snel en binnen een maand ging mijn HB van 5,7 naar 8,1. De cysten waren weg en de baarmoeder herstelde zich. De gynaecologe wist niet wat zij zag. Hetzelfde gold voor mijn darmklachten. De darmflora herstelde zich en het vitamine-, mineralen- en enzymtekort werd aangevuld. Mijn gastro-enteroloog vroeg zich af hoe dit kon, zonder medicijnen of andere behandeling. Mijn antwoord was: levend voedsel ofwel salades, brandnetelsoep, rauwe soepen, groentesappen en fruitmoes. Deze voeding had mijn lichaam weer in evenwicht gebracht. Klachten verdwenen of verminderden. De vermoeidheid was weg, mijn levenslust kwam terug en ik kreeg weer energie.

Na drie jaar bloedingen kondigde de menopauze zich aan. Mijn leven begon bij 50. Een wonder was geschied. Niet meer overleven, maar leven! Ik genoot van het levend voedsel, voelde mij herboren en straalde dit ook uit. Ik had geen last meer van depressies. Angsten en spanningen waren weg. In plaats hiervan kwam er ontspanning. Iedere dag was het een wonder om te mogen ontdekken wat gezonde voeding doet aan lichaam en geest. Geen wisselende stemmingen meer. De bloedsuikerspiegel was stabiel waardoor mijn humeur goed bleef. Candida verdween en ik had geen voedselintoleranties meer, mijn histaminegehalte was gedaald. Het afweersysteem werd sterker. Levend voedsel gaf mij kracht. Ik had het heft weer in eigen handen en had de strijd tegen de ziekte gewonnen. Deze periode is de mooiste in mijn leven geweest. Lichaam en geest herstelden zich en er vond een reiniging plaats. Ik kreeg positieve emoties, optimistische gedachten en weer plannen voor de toekomst. Geen arts kan je genezen, alleen jijzelf kunt dat door lichaam en geest op een natuurlijke manier te voeden.

Door een deel van mijn ervaringsverhaal te vertellen, hoop ik andere mensen te mogen bereiken, die openstaan voor een natuurlijke genezing van hun klachten. Het volledige verhaal kun je lezen in mijn syllabus Nieuw Leven.

Denk je eraan, om toch iets te gaan veranderen in jouw voedingspatroon, neem dan gerust contact met mij op of bezoek mijn website.

Levend voedsel is mijn beste medicijn! Als ik hiervan afwijk, voel ik dit direct in mijn lichaam.

Didy
http://www.levendvoedsel.nl/

Thursday, April 3, 2008

Brian Clement over "Rauw" - wetenschappelijke info over raw food



“Een rauw plantaardig dieet is het dieet van de toekomst. Dit is heel duidelijk.” zegt Brian Clement in reactie op de commotie rondom de film “Rauw” afgelopen week. Brian Clement is één van de meest bekende rawfood leraren ter wereld. Hij doet al 38 jaar wetenschappelijk onderzoek naar voeding en gezondheid, samen met zijn vrouw Anna Maria Clement.

Esmé en ik vroegen interviewden Brian en Anna Maria vorige week in Amsterdam.

Rauwe voeding is de gezondste voeding die er bestaat. Dat staat wetenschappelijk duidelijk vast. Er is een enorme bewustwording gaande op dit gebied.
Er zijn echter ook grote commerciële belangen bij betrokken. Niet alle bedrijven zijn er blij mee, als mensen gezonder gaan eten.

Kijk naar deze video en hoor Brian’s overtuigende en wetenschappelijk visie over de toekomstige ontwikkelingen wat betreft gezondheid en rauwe voeding.

Wednesday, April 2, 2008

Reactie Francis Kenter op "Rauw" en "De wereld draait door"

door Francis Kenter

Annet heeft mij gevraagd een stukje voor de blog te schrijven naar aanleiding van de heftige reacties van Hugo Borst en vele andere Nederlanders op de documentaire “Rauw”, die Anneloek Sollart maakte over mijn zoon Tom.

Anneloek maakt films over kinderen die in een uitzonderingspositie verkeren en hoe ze daar mee omgaan. De film “Rauw” gaat er over, hoe Tom omgaat met het feit dat hij één van de weinige kinderen in Nederland is die rauw eet; een rauw jongetje in een gekookte wereld.

Toen Anneloek mij vroeg of ze Tom mocht filmen, heb ik daarin toegestemd, omdat ik er vertrouwen in had, dat zij dat met respect voor Tom en op een integere manier zou doen. Tom en Anneloek hadden vanaf het begin een goede band met elkaar en Anneloek heeft dat vertrouwen dan ook niet beschaamd. Het is een mooie documentaire geworden, die niet voor of tegen rauwe voeding is en mensen uitnodigt na te denken over alles wat ze in hun mond stoppen.

Ik begrijp best waarom Hugo en vele andere mensen zo geschokt waren na het zien van de film. Ik waardeer het ook, dat ze uit bezorgdheid voor Tom’s welzijn zo fel reageerden.
Als je opgevoed bent met de schijf van vijf en geleerd hebt dat je vlees, melk en brood nodig hebt om gezond te blijven, lijkt onze manier van eten inderdaad heel extreem. Na vijf en een half jaar rauw eten en er heel veel over gelezen te hebben, heb ik er het volste vertrouwen in dat we alles binnenkrijgen wat we nodig hebben. In de VS worden honderden kinderen gezond groot op een rauw veganistisch dieet.

Tom was vijf jaar toen wij rauw gingen eten en nog onder controle van het GGD. Nadat wij ons dieet zo drastisch veranderd hadden, stelde de arts van het GGD voor dat Tom ieder half jaar voor controle zou komen om gewogen, gemeten en verder nagekeken te worden. Na twee jaar deze zes maandelijkse controles te hebben gedaan, was dit niet langer nodig. Tom bleek kerngezond, groeide weliswaar langzaam, maar zijn lengte en gewicht namen goed toe. Hij barste van de energie en was nooit ziek, behalve als hij iets at waar zuivel, gluten of suiker in zat. Zelf ben ik ook nooit meer ziek, heb nooit meer hoofdpijn, ben nooit meer verkouden en krijg ook geen griep als iedereen om mij heen dat wel krijgt. Ik slaap beter, heb meer energie en voel me nooit meer gedeprimeerd.

Rauw eten kan heel simpel zijn, zoals het eten van een appel of mandarijn. Je kunt ook meer bewerkelijke gourmet gerechten maken, zoals pasta gemaakt van courgette met pesto, lasagne, pizza, appeltaart of crackers gemaakt van zaden en gedroogd in een droogoventje. Verder zijn er natuurlijk salades (die altijd anders smaken), smoothies en groenten- en vruchtensappen. Je hoeft alleen maar via Google naar raw food recipes te zoeken of op deze site te kijken, om een overvloed aan gerechten te vinden die allemaal heerlijk smaken.

Tom en ik houden het meestal simpel: fruit, een lekkere salade, veel groene smoothies, fruit- en groentesappen, jonge kokosnoten en avocado’s.
Verder zijn er een heleboel dingen die door andere kinderen wel gegeten worden, maar door Tom niet, zoals snoep gemaakt van suiker en kleurstoffen. Dit draagt ook niets bij aan je lichaam, integendeel het rooft voedingsstoffen.

Tom geniet van wat hij eet. Als er op school getrakteerd wordt, krijgt hij dadels, rozijnen of vijgen. Als hij naar een verjaardagspartijtje gaat, wordt er altijd voor gezorgd, dat er voor hem ook eten is waar hij van houdt. Als je kunt kiezen tussen iets eten wat je lekker vindt dat slecht voor je is of iets eten wat je lekker vindt dat goed voor je is, is de keuze helemaal niet zo moeilijk. Voor ons in ieder geval niet. Wat heb je aan een jeugd gevuld met pannenkoeken, als dat betekent dat je rottige astma medicijnen moet gebruiken. Er zijn zoveel andere dingen die je kunt eten die net zo lekker zijn en waarmee je je gezondheid geen schade berokkent.

Onze maatschappij is dolgedraaid als het om voeding gaat. De meeste mensen weten niet eens meer wat er precies in hun voeding zit of wat voor effect het heeft op hun lichaam. Dokters leren over ziekte, maar niet over gezondheid. Ze kunnen ons proberen beter te maken als we ziek zijn, maar ze kunnen ons niet vertellen, hoe we echt gezond kunnen blijven of worden. Echte gezondheid is iets, wat maar heel weinig mensen ervaren. De meeste mensen denken dat verkoudheid en griep, af en toe hoofdpijn en ouderdoms verschijnselen bij het leven horen. Ook denken ze, dat het onvermijdelijk is, dat een groot deel van de mensen diabetes, Alzheimer en kanker krijgt. Al deze ziektes hebben met een zwak immuun systeem te maken. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Echte gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, is de grootse kick die er bestaat. Daar kunnen geen drugs of alcohol tegenop. Samen met vrienden heb ik kort geleden het Rawfood Cafe geopend in het gebouw van Dancestreet, 1e Rozendwarsstraat 10, Amsterdam. A.s. zaterdagavond is daar weer een diner en dansavond, zonder alcohol en drugs, maar met heerlijke rauwe chocolade en andere superfoods.

Ondanks alle negatieve aandacht ben ik blij met de ontwikkelingen van de afgelopen week. Hugo’s felle reactie heeft er voor gezorgd, dat er veel meer mensen dan verwacht naar de documentaire gekeken hebben en het heeft ook een flinke discussie op gang gebracht over wat nu werkelijk gezond eten is.

En wat denkt Tom van de hele heisa rondom de documentaire en zijn moeder?
Tom vraagt zich af, waar iedereen zich zo druk over maakt. In de film wordt zijn anders zijn benadrukt, omdat dat het uitgangspunt van de film was. Voor Tom is rauw eten echter de normaalste zaak van de wereld en niet iets waar hij iedere dag over na loopt te denken.

Wat ik van deze ervaring heb geleerd?
Ten eerste om bij de volgende documentaire wat meer te lachen tijdens de opnames, zodat ik wat minder als een strenge schooljuf overkom. Ten tweede om zelf nooit meteen een oordeel over iemand te hebben, na het zien van een korte film over die persoon. Je ziet slechts een moment opname en niet het hele verhaal.

Annet stuurde mij een paar dagen geleden een mooie uitspraak van Hilton Johnson:

The most powerful thing you can do to get people to take action,
is to create emotion within them.
You do that by asking questions that get them thinking and talking.


Die emotie is zeker opgeroepen: iedereen praat over rauwe voeding.
Het is nu aan ons, de juiste informatie te geven.