Gezonde voeding uit groente, fruit, (gekiemde) noten en zaden, gekiemde granen en peulvruchten, wilde planten, zeewier en superfoods. Ideaal voor energie, weerstand, afvallen, aansterken, herstel bij ziekte en (top)sport. Voor persoonlijke begeleiding, mail info@rawfood.nl.
Thursday, April 24, 2008
De documentaire "Rauw" door Anneloek Sollart met Tom en Francis
Voor wie de documentaire "Rauw" gemist heeft, hier is hij!
"Rauw" is een film van van Anneloek Sollart, met daarin Tom Watkins en Francis Kenter in de hoofdrol. De film gaat over het leven van Tom, een jongen van 11 jaar, die anders eet dan iedereen om hem heen. Hij eet alleen rauwe voeding, een 100% raw food dieet.
"Rauw" heeft in Nederland de discussie rondom rauwe voeding flink aangezet. Iedereen bemoeit zich er mee, met name mensen die niets van rauwe voeding weten.
Francis zegt zelf in haar commentaar, dat rauwe voeding (raw food) in de film op een objectieve manier belicht wordt. Zelf ben ik het daar niet mee eens. Ik vind de manier waarop de film in elkaar is gezet erg suggestief.
Toen ik de film eindelijk zag (wij waren opnamen maken van Brian en Anna Maria Clement tijdens de uitzending op TV), begreep ik alle commotie beter. Rauwe voeding wordt voortdurend afgezet tegen gangbare voeding. Het lijkt of Tom alleen maar sinasappels, appels, sla en tomaat eet. Dan denk zelfs ik "oh, wat zielig". En dit terwijl ik Tom en Francis ken en weet, dat Tom niet zielig is. Tom is een vrolijk energiek jongetje, die heel wat meer eet dan sinasappels, appels, tomaat en sla.
Francis wordt afgespiegeld als erg rigide en fanatiek en Tom als een weerloos slachtoffer. Tom’s onzekerheid door alle aandacht voor zijn voeding zijn duidelijk zichtbaar in de film. Ik denk dat deze film een behoorlijk beladen beeld over rauwe voeding geeft. Weet je meer over rauwe voeding, gezondheid en modern wetenschappelijk onderzoek, dan begrijp je onmiddellijk, dat de werkelijkheid anders is.
Rauw eten is een kunst. Het vereist studie, kennis en ervaring. Dan kan rauwe voeding net zo rijk en gevarieerd zijn als alle andere voeding. Ik denk zelfs dat variatie in elk dieet noodzakelijk is voor een optimale gezondheid.
Kortom, de film "Rauw" heeft aardig wat stof doen opwaaien, de bewustwording begint te komen. Dit is een aanzet. Het echte werk, heel veel goede informatie verspreiden en de goede producten in Nederland introduceren, begint pas.
Ik kan in ieder geval alvast stellen, dat de manier van eten, zoals je die in de film ziet, wat fruit en wat sla, niet overeenkomt met mijn interpretatie van rauwe voeding. In de film mis ik zo wie zo noten, zaden, zeewier, superfoods en gekiemde zaden, die allemaal deel uitmaken van een 100% raw food dieet. Als de film dat allemaal ook had laten zien en niet alleen Tom starend bij borden dampend eten, dan had Nederland nu een heel andere beeld van rauwe voeding.
Nou ja, de best manier om iemand in actie te krijgen, is emotie op te roepen. Dat is in ieder geval gelukt. Het is nu tijd voor goede inhoudelijke informatie. Over een paar jaar, zal het hier net zo zijn als in Amerika, waar onafhankelijke marketing bureaus hebben vastgesteld dat rauwe voeding het dieet van de 21ste eeuw wordt. In Amerika liggen de grote supermarkten vol met raw food producten en moet op producten vermeld worden, of ze rauw zijn. Europa loopt nog wat achter, maar de massale reactie op de film “Rauw” geeft wel aan, dat ook Europa gauw zal volgen.
Wil je meer weten over verantwoorde rauwe voeding, meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief, gratis recepten of zet deze blog op je RRS feed. We houden je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in Rawfood Nederland.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Beste Annet,
je verwoord het zo goed !!
natuurlijk rauwe voeding is echt wel wat meer dan een appel,tomaat en sla.
ach de mensen die nu nog onwetend zijn over de kracht van rauwe voeding,
worden vanzelf wel wakker { ;
liefs,
linda
Hallo Linda,
Dank je wel voor je reactie.
Leuk om te horen.
Liefs,
Annet
Hoewel ik op zich overtuigd ben van de voordelen van rauwe voeding en het zelf ook eet, ben ik het er toch niet automatisch mee eens een kind ook 100% rauw op te voeden. Wat mij betreft is eten namelijk meer dan alleen een kwestie van het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen; het heeft ook een sociale functie die eveneens belangrijk is voor een leuk leven. En die ontneem je deze jongen nu, want hij is fysiek niet eens meer in staat andere voeding tot zich te nemen, zo begreep ik uit de documentaire. Nu is hij 11 en zal hij vooral thuis eten, maar wat als hij straks ouder is, dan kan hij bijvoorbeeld niet of nauwelijks uit eten met vrienden, want ik voorzie (helaas) echt niet dat de hele wereld rauw gaat worden binnen een paar jaar. En dan mis je toch een stuk sociaal leven.
Ik merk dat zelf ook; ik reis voor mijn werk heel veel en dan is een 100% rauw dieet echt niet vol te houden, tenzij je zelf op je hotelkamer blijft en een soort mobiele keuken bij je hebt, want op dit moment betekent 'rauw eten' eten in de meeste gewone restaurants inderdaad niet meer dan een blaadje sla en een plakje tomaat. Ik twijfel helemaal niet aan de goede bedoelingen van de moeder, maar ik had persoonlijk graag gezien dat zij hem bijvoorbeeld 80% rauw zou opvoeden, zodat hij nog in staat zou zijn uiteindelijk zelf een levenswijze te kiezen die hem het beste bevalt. Nu heeft hij die keuze niet meer.
Nicoline
Post a Comment