Tuesday, February 19, 2008

Basis Recept voor Lijnzaad CrackersLijnzaad crackers worden veel gegeten in het rawfood dieet. Er zijn twee soorten lijnzaad crackers, van gemalen lijnzaad en van heel lijnzaad. Rawfood Chef Dan laat zien, hoe je ze beide soorten kunt maken. De crackers van gemalen lijnzaad worden wat zachter, die van heel lijnzaad wat knapperiger. Je kunt beide soorten lijnzaad ook mengen.

Voor de crackers van gemalen lijnzaad maal je lijnzaad in een koffiemolen tot poeder. Dit wordt lijnzaadmeel, wat je ook kunt gebruiken als een bindmiddel voor koekjes of om groenten te binden voor een vegetarische burger. Lijnzaad en lijnzaadmeel nemen veel vocht op, ongeveer 5 à 6 keer hun eigen gewicht.
Laat het lijnzaad(meel) weken met zout, specerijen en kruiden. Op deze manier trekken de kruiden er lekker doorheen.

Doe het mengsel op vetvrij papier in de dehydrator (als je die hebt) gedurende 16 of 18 uur.
Ik doe het in de gewone oven op 65 graden Celsius, met een houten lepel tussen de oven en de ovendeur voor ventilatie. Dit gaat ook prima. Je bakt de crackers dan ongeveer 2 uur op de bakplaat en draait ze dan om op het rooster. Haal het vetvrij papier eraf, zodat er goed lucht bij kan komen en bak ze vervolgens nog 2 uur. In de oven kun je een simpele keuken thermometer van de Hema zetten om de temperatuur te controleren.
Snijd de crackers voor het bakken. Dan kun je ze later gemakkelijk breken.

Deze rauwe lijnzaad crackers zijn heel erg lekker met guacamole (avocado dip), notenpaté, soep of een salade.

1 comment:

Alice Korsman said...

Is het mogelijk om van alleen zonnebloempitten of pompoenpitten (dus zonder lijnzaad want daar kan ik absoluut niet tegen) met een dehydrator crackers te maken? Een prangende vraag voor mij, ik hoop op een positief antwoord... alvorens een dehydrator aan te schaffen. Groet Alice