Wednesday, February 20, 2008

Vier Soorten Eters: Betrokken, Gemakzuchtig, Behoudend en Avontuurlijk

De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan onder 1000 Nederlanders naar hun kijk op voeding. Het blijkt, dat mensen verschillende dingen belangrijk vinden, als het om voeding gaat.
Conclusie van het onderzoek is, dat er vier groepen eters te onderscheiden zijn in Nederland: betrokken eters, gemakzuchtige eters, behoudende eters, en avontuurlijke eters. Elke groep vraagt een andere benadering, als het om voorlichting over gezonde voeding gaat.

Betrokken eters vinden waarden als veiligheid en gezondheid van voedsel en milieuvriendelijke, diervriendelijke en eerlijke productie belangrijk.

Gemakzuchtige eters zijn niet erg geïnteresseerd in de veiligheid of herkomst van hun voeding. Ze eten omdat het moet en het liefst zo makkelijk mogelijk.

Behoudende eters eten het liefst wat ze gewend zijn en wat ze als kind ook aten. In deze groep zijn mannen in de meerderheid. Het opleidingsniveau van deze groep is lager dan gemiddeld.

Avontuurlijke eters zijn vooral geïnteresseerd in de herkomst en milieuvriendelijkheid van hun voedsel. Ze willen graag verrast worden en genieten van eten. Het opleidingsniveau van deze groep is hoger dan gemiddeld.

Ik denk, dat er onder de geïnteresseerden in rauwe voeding (rawfood) relatief veel betrokken en avontuurlijke eters zitten. Betrokken, anders ben je niet met rauwe voeding bezig, en avontuurlijk, omdat je vaak met nieuwe ingrediënten te maken krijgt. Herken je jezelf?

No comments: