Sunday, February 24, 2008

Quinoa, een Heilig Graan in een Rawfood Salade met Kiemen

Quinoa is een heel oud voedingsmiddel. Het wordt al 3000 jaar verbouwd in de Zuid-Amerikaanse Andes en was daar dagelijks voedsel voor miljoenen mensen. De Inca’s noemen het “moeder graan” en beschouwden het als heilig.
Eigenlijk is quinoa geen graan, maar het zaad van de Chenopodium Quinoa. De plant hoort tot dezelfde familie als de aarbeimelde en melganzevoet.
Quinoa bevat veel eiwitten, calcium, ijzer, vitamine E en B vitaminen. Het eiwit in quinoa is een volwaardig eiwit, omdat het alle acht essentiële aminozuren bevat. Het bevat veel lysine, cysteine en methionine, die weinig in andere granen zitten.
Quinoa bevat geen gluten.

Het Kiemen van Quinoa
Week de quinoa gedurende 2 tot 4 uur. Laat de zaadjes vervolgens 12 tot 48 uur kiemen. Doe dit in een speciaal zakje of in een jampot of op een diep bord. Quinoa kiemt erg snel. Je moet de zaadjes regelmatig spoelen om de zeepachtige saponine, die aan de buitenkant van het zaad zit, eraf te spoelen. Als je het niet in een speciaal zakje doet, kun je gemakkelijk spoelen, door er water bij te doen en het via een theezeefje af te schenken.
Quinoa heeft een sterke smaak.

Quinoa Salade
Quinoa is goed te combineren met allerlei groentes in aan gemengde maaltijd salade.
Zie video recept YouTube.

No comments: