Tuesday, March 25, 2008

“De wereld draait door”, rawfood uitzending met Francis en Tom

Net zag ik de uitzending van “De wereld draait door” met Francis en Tom.
Gelukkig heb ik een rawfood blog om te kunnen reageren.

Ten eerste: Francis en Tom, ik vind het dapper dat jullie deze confrontatie zijn aangegaan.

In de studio was een man, die commentaar had op het rawfood dieet.
Het zou onverantwoord en extreem zijn.
Hierop mijn reactie:
- Waren de Essenen extreem? Zij aten rawfood.
- Waren alle grote filosofen extreem? Zij aten rawfood.
- Zijn al die mensen extreem, die zichzelf van diabetes hebben genezen met rawfood?
- Zijn al die mensen extreem, die eindelijk van hun overgewicht af zijn door rawfood?
- Zijn al die mensen extreem, die zichzelf van kanker hebben genezen met rawfood?
- Zijn al die mensen extreem, die door rawfood nu zoveel energie hebben, dat ze anderen die ziek zijn kunnen helpen?
- Zijn al die wetenschappers extreem, die er langzamerhand achter komen, dat rauwe voeding gezonder is?
- Zijn apen extreem, waarvan het DNA nauwelijks anders is dan dat van mensen, en die rauw eten?
- Waren Adam en Eva extreem?

De man die commentaar had, wist duidelijk niets van voeding.
Hij had vanmiddag allemaal experts gebeld.
Ik denk, dat het verstandiger was geweest om wat experts in Amerika te bellen.
Amerika loopt gemiddeld 20 jaar op ons vooruit, wat betreft voedingswetenschap.
Daar zijn een groot aantal vooraanstaande artsen gespecialiseerd in rauwe voeding.

Bovendien, weet deze man, dat Otto Warburg in de jaren 30 de Nobelprijs heeft gehad, omdat hij de oorzaak van kanker ontdekt heeft? Oorzaak is verzuring van het lichaam, mede door verkeerde dierlijke, gekookte en geraffineerde voeding.
Weet deze man van Beauchamp, die destijds het gesprek aanging met Pasteur? Pasteur verklaarde alle ziekte vanuit de ziekteverwekker, Beauchamp vanuit het milieu. Op zijn sterfbed gaf Pasteur Beauchamp gelijk. Ziekte kan pas ontstaan, als het milieu in het lichaam niet in orde is. Deze informatie is alleen jarenlang door de wetenschap achter gehouden.
Waarom hebben we nu zulke vreselijke ziektes? Door onze gezonde voeding? Je hoeft maar eens kritisch te kijken naar wat er in onze supermarkten ligt, om te kunnen begrijpen dat hier iets grondig mis is.

De juiste informatie is beschikbaar, alleen nog nauwelijks in Nederland. Hier zijn nog allemaal aanhangers van het oude paradigma te vinden. Voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten, water, vitamines en zouten. De overgang naar een nieuw paradigma, waarin gekeken wordt naar de levensenergie in voeding en de omzetting van de voeding in het lichaam, gaat niet zonder slag of stoot. De oude garde verzet zich. Dit is een normaal verschijnsel. Het duurt een poos, totdat er een nieuwe generatie verschijnt met nieuwe ideeën.

Lijdt Francis aan orthorexia? Ik ken Francis en kan gerust zeggen: “Nee!”
Francis begrijp precies waar ze het over heeft en maakt bewuste keuzes.
En ziet ze er ongezond uit? De opmerking dat ze net zo goed doodziek kon zijn, vind ik een behoorlijke vorm van stemming maken. Het was duidelijk, dat geprobeerd werd Francis van haar à propos te brengen, om vervolgens rauwe voeding met de grond gelijk te kunnen maken. Gelukkig reageerde Francis heel rustig en nuchter, iets wat veganisten eigen is ;-))

Zijn rawfood kinderen kleiner? Nee!
Gabriel Cousens is in Amerika bezig met onderzoek onder rawfood kinderen. Ze blijken zelfs groter dan hun leeftijdsgenoten.
Kan de kinderbescherming zich bemoeien met een moeder, die zorgt dat haar kind geen astma heeft en goed functioneert? Het lijkt me beter, als ze zich gingen bemoeien met al die ouders, die hun kinderen vol stoppen met suiker, geur-, kleur- en smaakstoffen, zwaar bespoten groente en fruit en vet vlees vol hormonen en antibiotica. Laten we de boel niet omdraaien. Francis kiest bewust en verdiept zich in een gezonde levenswijze.

Is rawfood koud eten? Nee!
Tom kan warm eten. Je kunt rauwe voeding opwarmen, als het maar niet veel warmer dan 40 graden Celcius wordt. Aangezien wij warm eten meestal eerst af laten koelen tot die temperatuur voor we het eten, is er dus niks aan de hand. Je kunt soep maken in de blender en langzaam verwarmen in een pannetje. Je zo zelfs warme rauwe chocolade melk maken. Als Tom geen warm eten krijgt en dat graag wil, is het ook binnen een rawfood dieet zo te regelen.

Moet Francis naar een psychiater?
Ik zou Gabriel Cousens aanraden. De beste psychiater, die ik ken.
Hoe behandelt hij zijn patiënten? Met rawfood en een flinke portie wijsheid!

Kortom, er is hier een aanzet gemaakt tot een interessante discussie, die ik graag eens verder zou willen voeren. Ik ben zelf ruim 30 jaar met gezonde voeding bezig en kan deze kritische leek een heel duidelijk antwoord geven.

Voor meer informatie over de modernste wetenschappelijke voedingsinzichten uit Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië, zie http://www.rawfoodsuccess.blogspot.com/.

6 comments:

Han van Slingerlandt said...

Graag geef ik mijn reactie op de uitzending “de wereld draait door”. Te beginnen met mijn welgemeend compliment aan de moeder die ondanks de wel zeer grove beledigingen rustig bleef en zich niet liet meeslepen in een negatieve spiraal van beschimpingen.
Haar gesprekspartner (voetbalcommentator) mag je echter niets kwalijk nemen. Hij kan er niets aan doen, niet beter te weten.
Er is een recente stroming in de Amerikaanse psychologie: The Human Design System. Eén van de beginselen daarbij is de vraag of iemand wel of niet gedefinieerd is. Dit houdt voor deze situatie in of iemand zijn denkwereld strak en rigide geprogrammeerd is óf openstaat voor alle mogelijkheden en waarschijnlijkheden die de wereld biedt. Blijkbaar is de gesprekspartner sterk gedefinieerd, zonder dat je hier overigens een waardeoordeel aan mag verbinden. Waar hij nog nooit van gehoord heeft, is onzin, is extreem. Informatie bij voedingsdeskundigen bevestigen zijn gelijk. Natuurlijk, omdat ook zij gedefinieerd zijn. Helaas!
De geschiedenis leert dat juist vrije, ongedefinieerde geesten de dynamiek in de ontwikkeling van de beschaving, de wereld vormen. In eerste instantie bespot en geschoffeerd, vervolgens doodgezwegen en ten laatste erkend. Zo bleek in het verre verleden dat onze planeet uiteindelijk niet plat maar rond te zijn en draaide de aarde om de zon en niet andersom. Te danken aan deze geesten. Op enig moment zal de waarde van rauwe voeding alom erkenning krijgen, maar eerst zal de avant-garde spot ten deel vallen, zoals dat vanavond gebeurde.

Han van Slingerlandt

Esme said...

Annet,

Dank je wel voor je goede en snelle post. Ik ben het uiteraard geheel met je eens. Het blijkt nog eens dat Nederland nog jaren achter loopt bij Amerika... Zoals Einstein zei: "Nieuwe ideen worden door de doorsnee mens eerst belachelijk gemaakt, dan ontkent en vervolgens als vanzelfsprekend aanvaardt."

In Nederland zitten wij - blijkt na vanavond - nog duidelijk in het eerste stadium. Han noemt het voorbeeld van de platte aarde. Galileo werd bijna op de brandstapel gezet voor de ontdekking dat de aarde rond was. Hij moest deze ontdekking terugnemen om aan de dood te ontkomen. Het duurde vervolgens 250 jaar voor de "gewone" mens accepteerde dat de aarde rond was.

Nog een voorbeeld. De Hongaarse arts Semmelweis ontdekte in 1847 dat het sterftecijfer van vrouwen op hun kraanbed terug gedrongen kon worden van 20% naar 1% als de arts eenvoudig zijn handen waste.

Het resultaat? Hij werd belachelijk gemaakt. (Artsen gingen expres hun operatie mes nog even aan hun schoen afvegen voor ze gingen opereren). Semmelweis werd ontslagen als arts en kon geen nieuw werk vinden. Ze vonden hem te "extreem".

Semmelweis werd hopeloos en gefrustreerd. Hij kon het niet aanzien dat zoveel vrouwen onnodig stierven. Hij belandde uiteindelijk in een gesticht waar hij overleed. Pas jaren na zijn dood - toen de microscoop werd uitgevonden en Louis Pasteur de bacterie ontdekte - kreeg hij de erkenning die hem toekwam.

Laten raw foodists zich vooral niet gek maken door dit soort tv uitzendingen. Het is opmerkelijk dat juist de mensen die dit dieet nooit geprobeerd hebben en er het minst van af weten de meeste kritiek hebben. En is het niet opmerkelijk dat het raw food dieet voornamelijk door hoger opgeleiden wordt gevolgd?

Wil je luisteren naar wat de echte experts over rauwe voeding hebben te zeggen? Bekijk dan de video interviews van Annet en mij met 's wereld's leidinggevende autoriteiten op het gebied van raw food uit Amerikaanse. Video interview met US raw food experts.

Hansz said...

Ik ben het eens met Han en wil er het volgende aan toevoegen;
"wat de boer niet kent dat (vr)eet ie niet", het is ook nogal shocking om te vernemen dat er niet warm gegeten zou mogen worden als je het goed zou willen doen...
Referentiekaders zijn sterk, het kijken door andermans bril is haast onmogelijk ... totdat, totdat er iets in je leven gebeurt waar je niet blij mee bent (enge ziekte dus) dan ga je zoeken,(en mss beseffen dat die ziekte is ontstaan door je verkeerde eetpatroon) of mss 1e nog een tjd door het reguliere circuit totdat je merkt dat je van de regen in de drup bent gekomen en dan... dan komen de zg alternatieven in beeld, half nederland is geindoctrineerd door het reguliere systeem en KAN ook haast niet meer zelfstandig DENKEN... van de wieg tot het graf krijgt men een 24uurs bombardement van misleidende informatie over zich heen en weet het ook niet meer, maar toch, als het eigen lijf bijna ten gronde (!) gaat is men bereid om ANDERS te gaan kijken, anders te gaan eten en wie weet wel RAW FOOD!

Kinderen zijn keihard, en ik denk dat dat jochie het niet makkelijk heeft op school/straat met zijn afwijkende (sorry) leefstijl.
Deze Mij, is hopeloos verziekt door de invloed van grote machtsblokken als Voedings, zuivel en Farmaceutische industrie, ook stichtingen als hart, lever,nier en vooral het KWF misleiden het NL volk met drogredenen en spelen in op valse sentimenten.
Alles wat ook maar enigzins afwijkt wordt argwanend bekeken en beoordeeld en veroordeeld.
M.I. zal het nogal wat jaartjes duren voordat "men" overschakelt op een andere en gezondere leefstijl.
Maar voor de mensen die gekozen hebben (vaak ook uit nood-zaak !)is een leven zonder ziekten het voorland.
Dan nog over "grote en kleine" kinderen,de laatste decennia is de jeugd een kop groter gegroeid dan de ouders onder invloed van de ver-industrialiseerde voeding met hen desastreuze fok en teelt methoden.
Hormonen en antibiotica zijn doorgedrongen in de voedselketen en hebben hun invloed op de groei van kinderen, ook zegt men (?) dat het massale medicijn en pilgebruik ervoor heeft gezorgd dat de residuen daarvan in het drinkwater zijn gekomen en OOK voor die groei heeft gezorgd (hormonen van de anticonceptiepil) alles bij elkaar kun je zeggen dat het niet echt gezond is om 'groot' te zijn ! En is het heel moeilijk om in een wereld als deze nog een gezonde koers te varen.
Ik ben nieuwsgierig en ga zeker kijken naar meer info in de uitzending van morgen.
Want; conformeer je niet en wees de regisseur van je eigen leven !

matthijs said...

heb de uitzending vanavond ook gezien. ben al vele jaren 95% veganist en denk ongeveer 50% rauw. Ik merk dat veel meer rauw eten voor mij erg wennen is (niet altijd prettig) maar dat ik blij ben te merken dat ik nooit moe wordt van rauw eten, geen afterdinnerdip. Is fijn, maar op het begin mis je het!
Nouja, waarom vertel ik dit? ik vond het erg jammer dat Hugo Borst totaal geen nieuwgierigheid liet zien. Hij proefde niet van de heerlijke fallafel van Francis die ik twee weken geleden nog geproefd heb, van haar ja. Een zeer sterk ervarings-argument (mmmmmjammmie!). Ik vond dat ie sterke oordelen had (u bent toe aan een psychiater, u ziet er uit als ernstig ziek, uw mishandeld uw kind), en had het idee dat die vooral door angst en onwetendheid en een beroep op externe deskundigen werden geleid, weinig door nieuwsgierigheid (hij had ook kunnen vragen "waarom kiest u eigenlijk voor dit dieet" of "hoe ervaart u het" of "waar loopt u tegenaan"?)
Toch ben ik wel blij met de aandacht. Zoals ik in een andere reactie lees: vele ooit afwijkende maar nu vanzelfsprekende ideeen werden eerst vaak belachelijk gemaakt en dan fel bestreden.
Het is zo gezien een goed teken dat rauw eten vanavond niet zozeer belachelijk werd gemaakt alswel fel bestreden!:)

Mariebacent said...

Soms is het niet nodig om uitgebreid commentaar te leveren. Die moeder heeft zich goed geweerd en die man gaat zichzelf zeker een keer tegen komen. Laten we ons beperken tot de positieve dingen en ons niet mee laten sleuren in een negatieve spiraal. Rauw heeft zelfs een documentaire opgeleverd, wie had dat gedacht een jaar geleden?
Soms worden mensen heel erg met zichzelf geconfronteerd en worden daardoor agressief. Gewoon laten, niemand zal onder de indruk zijn van hem.

sita said...

Ik ben het helemaal met mariebacent eens.
Mijn commentaar op de uitzending van gisteren is, dat er zoveel positieve informatie is over raw food, dat dat meer de moeite waard is om naar voren te brengen, dan proberen iets te verdedigen ten opzichte van mensen die te weinig van het onderwerp afweten. Laten ze zich eerst goed informeren.
Om minder extreem over te komen zou je de nadruk kunnen leggen op de mogelijkheid voor mensen om maar voor een bepaald percentage 'Raw' te zijn. Misschien dat Tom straks ook kiest voor een niet volle 100% raw, maar is het nu even beter voor hem zich meer aan deze voedingswijze te houden, omdat hij daardoor nu eenmaal geen last van zijn asthma heeft...
In het foldertje wat we van de kankerbestrijding in de bus krijgen over het antikankerdieet worden de voordelen van rauwkost, verse groenten en fruit en hun sappen genoemd (en de nadelen van zuivel en vlees). In feite leidt dit ook al naar een redelijk percentage raw foods.
Maar ik vind dat ze heel verstandig reageerde inderdaad en in zo'n korte tijd is het moeilijk om iemand voor te lichten die eigenlijk niet in het onderwerp geinteresseerd is.